Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Litt spesielt

Nå, kjære politikere, skal jeg fortelle dere hva som er litt spesielt.

HERRE M/BART: Tuftebarten på twitter: @tuftebarten
HERRE M/BART: Tuftebarten på twitter: @tuftebarten Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg at du er en stolt folkevalgt politiker i verdens beste land. Til alt overmål får du lov til å stå på «Politisk kvarter» og fortelle landets borgere om dine løsninger. På arbeidsløshet, kriminalitet eller den globale oppvarmingen. Men i stedet for å snakke om dette bruker du hver eneste anledning til å snakke om dine motstandere. Og den gylne billetten du bruker til å unngå å snakke om egen politikk er en bitteliten frase: litt spesielt.

«Det er litt spesielt at representant Lysbakken omtaler dette som pensjonsdumping.»

«Dette er litt spesielt av Høyre, som skal være et ansvarlig parti.»

«Det er jo litt spesielt, måten de rødgrønne har håndtert Mongstad-saken på.»

Litt spesielt. Hva i helvete betyr det? Du er en fuckings politiker. Du vet godt at dine meningsmotstandere gjør alt i sin makt for å vinne velgere. Du gjør det samme. Du har stått på Lorry og snakket politikerstrategier i kveld etter kveld. Du kjenner spillet. Selvfølgelig er det ikke litt spesielt. Det er helt vanlig politikeroppførsel.

Nå skal jeg fortelle deg hva som er litt spesielt. På Lorry, skjult bak en gjeng halvfulle stortingsrepresentanter, henger det et glassmonter på veggen. Og inne i dette glassmonteret er det en 8 cm lang tann. Hvis du ser nøye på den, vil du se små tagger langs tannryggen, sånne som haier har for lettere å kunne skjære gjennom kjøtt. Men tannen tilhører ingen hai, og har dessuten blitt til stein fordi den ikke vært i bruk på 100 millioner år.

Den tilhørte nemlig Carcharodontosaurus saharicus - haitannøglen fra Sahara. Med sine 13 meter fra snute til haletipp og en vekt på over 10 tonn var haitannøglen både større og smidigere enn Tyrannosaurus rex. Den var så sulten at hvert dyr trengte opptil 500 km2 med jaktterreng. Befant du deg her, kunne du aldri være trygg for dette monsterets haitenner. Og nå, 100 millioner år senere, befinner tannen seg i et monter på Lorry. Omgitt av fulle nordmenn. Dette, kjære politiker, er litt spesielt.

Nå bruker ikke alle politikere den samme, slitte frasen. Andre ordlegger seg annerledes. Dette fant jeg på internett:

«Det er veldig spesielt at en Ap-leder stiller opp i Sarons Dal.»

«Det er jo veldig spesielt når en leder for FpU sender ut en slik melding.»

«Det er mildt sagt veldig spesielt at en SV-politiker støtter et parti som dette.»

Veldig spesielt? Seriøst? Er det virkelig veldig spesielt de driver med på den andre siden av høyre/venstre-aksen i et politisk landskap som ekspertene mener kunne fått plass innenfor det demokratiske partiet i USA - fra ytterste venstre til ytterste høyre fløy?

Nei, nå skal jeg fortelle deg hva som er veldig spesielt. Ta en ny titt i glassmonteret på Lorry. Ved siden av haitannøglens tann ser du en annen. Denne tannen er mye mindre, og har ennå ikke rukket å bli til et fossil. Vet du hvem den tilhører? Ikke det? Jo, det skal jeg fortelle deg. Det er visdomstannen til Jon Eikemo. Det, mine damer og herrer, er veldig spesielt. Veldig, veldig spesielt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!