Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Litt tran, Søreide?

Ingress

Meninger

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kritiserer Dagbladets tabloide tilnærming i serien om Nigeria-båtene. Det er et merkelig fokus.
Dagbladet har gjennom en rekke artikler avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til paramilitære sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika. Seks av skipene er påsatt nye kanoner og maskingevær og tilhører nå den tidligere geriljalederen Government «Tompolo» Ekpemupolo og hans private kystvaktflåte.
Denne mannen har vært ansett som så farlig og så mektig at den nigerianske regjeringen på et tidspunkt bestemte seg for å kjøpe ham opp. I dag driver han piratjakt og skatteoppkreving for myndighetene, utenfor kysten av Nigeria.

Les Ine Eriksen Søreides innlegg her: - For mye tran, Dagbladet?

Les Dagbladets dekning av saken her.

Det at Norge har utstyrt denne personen med en krigstilpasset våpenbase, er et faktum som knapt kan overtabloidiseres. Dette kunne like gjerne ha vært Boko Haram.
Noen av skipene ble solgt via et britisk stråselskap. En av båtene ble solgt via en sørafrikansk våpenhandler. Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet hadde null kontroll. De lot det skje, til tross for at de ble advart av det norske og det britiske Tollvesenet.

Søreide skylder på de rødgrønne. Det er helt riktig at Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet var ansvarlige statsråder mens dette pågikk. Men den siste båten ble beviselig solgt i desember 2013 og skipet ut av landet i mars i år - stikk i strid med det Søreide hevder i Dagbladet og i brevet til Stortingets kontrollkomité. Det handler ikke bare om å ha ansvar, men også om å ta ansvar.

Regjeringen har gjort noen grep for å forbedre rutinene. Likevel bør forsvarsministeren bidra mer til å få opplyst saken for offentligheten. Hvordan kunne salget skje? Er lover og regler brutt? Hvilke rutiner og systemer er det som ikke er gode nok? Bare på den måten kan vi sikre oss mot liknende saker i framtida.
Kontrollkomiteen mener saken er alvorlig. De har mottatt redegjørelser fra utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, men er ikke fornøyd med svarene Søreide gir. Det kan gå mot høring. Forsvars-ministeren bør bekymre seg mer for det.
Kanskje det hjelper med tran.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling