Litterært lappeteppe

Aleksandar Hemon, bosnisk innvandrer i USA, er et av de mest lovende navnene i dagens unge litteratur.

LOVENDE FORFATTER: Aleksandar Hemons tredje roman er mer kompleks enn den framstår, mener Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones
LOVENDE FORFATTER: Aleksandar Hemons tredje roman er mer kompleks enn den framstår, mener Dagbladets anmelder. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Utgangspunktet for Aleksandar Hemons nye roman er historien om Lazarus Averbuch, en 19 år gammel jødisk immigrant, som i 1908 blir skutt og drept i huset til politimesteren i Chicago. Forfatteren Vladimir Brik, selv bosnisk immigrant og bosatt i dagens Chicago, blir opphengt i den unge jødens skjebne.

Sammen med barndomsvennen og krigsfotografen Rora, reiser han til Europa, i Lazarus' fotspor, for å skrive en roman Brik bare omtaler som «Lazarus-prosjektet».

Et nytt liv Derav også tittelen på Aleksandar Hemons bok. Den har to overordnede tidsplan; ett som følger begivenhetene etter Lazarus død, ett som følger Briks begivenhetsrike ferd til Europa. I bakgrunnen klinger også den kjente, bibelske historien om Lasarus som dør, men som Jesus vekker til live.

Død, tap og gjenfødelse er sentrale temaer i denne boken.

Dels handler det om Jugoslavias fall og gjenoppstandelsen av Bosnia, men også om flukten fra Europa, tapet av et tidligere liv og begynnelsen på et nytt, som en innvandrer, som en fremmed. Flukten, reisen, immigrasjonen, markerer døden, men også gjenfødelsen. Spørsmålet er: Sitter ikke erindringen fra det tidligere livet igjen? Og hvordan skal man begynne på nytt? Hvor skal man vandre i sitt nye liv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer