Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Litterær boom i Norge nå

- Litterær debatt er et sunnhetstegn, mener den svenske forleggeren Stephan Farran-Lee. På Tidens litterære frokost var han og John Erik Riley skjønt enige om at norsk litteratur er inne i en glansperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlaget Tiden arrangerte i dag «litterær frokost» i stedet for en alminnelig pressekonferanse. Til frokosten fikk de frammøtte høre Stephan Farran-Lee fra det svenske forlagets Norstedt innlede om tilstanden i norsk litteratur.

Debatt er sunt

Farran-Lee har problemer med å forstå Eivind Tjønnelands påstander om tomheten i nittitallslitteraturen.

- Jeg kan høre verdenslitteraturen tale i flere norske verker fra nittitallet, sa Farran-Lee, og fortsatte med å hevde at litterær debatt er et sunnhetstegn.

Ifølge Farran-Lee mangler debattene i det litterære miljøet i Sverige dem temperaturen de norske ordskiftene har.

John Erik Riley var hentet inn som «opponent» til den svenske forleggeren, uten egentlig å komme med motsvar. Han leverte en «oppskrift på en litterær boom»: Høyt aktivitetsnivå i litteraturdebatter, tidsskrifter som Vinduet og Vagant, lek med fiksjon og virkelighet og et uoversiktlig samfunn som følge av menneskers stadig større frihet og impulser fra andre sjangre og tilsvarende bevegelser i utlandet.

Steen og Vestly med biografier

Høstlista fra Tiden byr på nye romaner fra Lars Ramslie, Dag Johan Haugerud og Nils Horvei og diktsamlinger fra Terje Dragseth, Britt Karin Larsen, Pål Norheim og Silje Vethal. Thorvald Steens forfatterskap tar en ny vending med «Luftskipet», en samling samtidsnoveller som kommer ut i oktober.

Fem sentrale skikkelser fra nittitallslitteraturen har hovedrollen i Alf van der Hagens tredje «Dialoger»-bok. I boka kommer Erlend Loe, Cathrine Grøndahl, Tore Renberg, Linn Ullmann og Karl Ove Knausgård til orde i dybdeintervjuer.

Anne-Cath. Vestly forteller i «Nesten et helt menneske» om tiden fra hun kom til Oslo som ung student og gjennom seksti år av hennes rike liv. «Jordskjelv», selvbiografien til politikeren og diplomaten Reiulf Steen, når bokhandlene i begynnelsen av november.

Tiden-prisen til Risa

Tiden-prisen ble også delt ut, til Einar O. Risa for «et høyst særpreget, elegant og løfterikt forfatterskap». Risa debuterte i 1995, og har siden levert én roman i året. Den siste, «L. C. Nielsens papirer», er et trekantdrama med Sigbjørn Obstfelder som den sentrale skikkelsen.

Hvordan står det egentlig til i norsk samtidslitteratur? Er du enig med Farran-Lee eller Tjønneland? Delta i diskusjonen!

EN GOD TID: Den svenske forleggeren Stephan Farran-Lee roser norsk samtidslitteratur.