<strong>PÅ BURSDAGEN:</strong>  Gabriel Garcia Marquez hilser journalister og naboer på 87-årsbursdagen sin utenfor huset sitt i Mexico City i mars. Han omtales som «en åttiårig titan» i latinamerikansk litteratur. Nå er han innlagt på sykehus. Foto: REUTERS/Edgard Garrido
PÅ BURSDAGEN: Gabriel Garcia Marquez hilser journalister og naboer på 87-årsbursdagen sin utenfor huset sitt i Mexico City i mars. Han omtales som «en åttiårig titan» i latinamerikansk litteratur. Nå er han innlagt på sykehus. Foto: REUTERS/Edgard Garrido Vis mer

Litterær gigant på sykehus

Gabriel García Márquez, Latin-Amerikas litterære superstjerne, er innlagt på sykhus i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gabriel García Márquez regnes som den viktigste samtidsforfatteren i Latin-Amerika, og har også litterær superstjernestatus i USA og i Europa. 

Den 87 år gamle forfatteren ble innlagt på sykehus i Mexico tidligere denne uka, ifølge helseministeren i  Mexico, skriver CNN.

Infeksjon i lungene Nobelprisvinneren i litteratur, kjent som «Gabo», skal ha en infeksjon i lungene og en urinveisinfeksjon. Han var dessuten dehydrert, har helseministeren forklart.

- Jeg ønsker ham en rask restitusjon, skriver den meksikanske presidenten Enrique Peña på Twitter.

Hundre års ensomhet García Márquez ble født nord i Colombia i byen Aracataca, som også er inspirasjonskilden til den fiktive byen Macondo i hans store roman fra 1967, «Hundre års ensomhet».

Romanen er en fantastisk saga over slekten Buendía, fra grunnleggelsen til tilintetgjørelsen av landsbyen Macondo. Boka tilhører en sjanger som kalles «magisk realisme», med sin blanding av detaljrealisme og fantastiske elementer.

Andre berømte romaner er «Beretningen om et varslet mord»  fra 1981, og «Kjærlighet i koleraens tid»  fra 1985.

Nobelprisen i litteratur Forfatteren ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1982 for «for sine romaner og noveller, hvor det fantastiske og realistiske blir kombinert i en rik forestillingsverden, som avspeiler kontinentets liv og konflikter».

Gabriel García Márquez gjorde Mexico by til sin hjemby for 30 år siden.

Han ble sist sett offentlig 6. mars, da han fylte 87 år og kom ut for å møte journalister som besøkte hjemmet hans. Han smilte, tok imot gaver og lot seg fotografere, men snakket ikke med journalistene.

Twitter-hilsen Den colombianske president Juan Manuel Santos sier at landet hans tenker på forfatteren: «Hele Colombia ønsker rask bedring til den største gjennom tidene: Gabriel García Márquez», twitret han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer