Litterær middelmådighet

Intetsigende krim fra Venezia.

Amerikanske Donna Leon er en prisbelønt krimforfatter, leser vi på smussomslaget til hennes siste roman på norsk. «Kledd for mord» foregår i Venezia, der forfatteren har bodd og arbeidet i tjue år. «Hun elsker sin by,» kan forlaget fortelle. Og hun er rett og slett «usedvanlig kunnskapsrik» når det gjelder venetiansk historie og lokalkoloritt. Det tror vi så gjerne. Men koloritt hjelper ikke på litterær middelmådighet.

Det starter i og for seg lovende nok, med et ille tilredt mannslik iført høyhælte, røde pumps og ellers bare en utfordrende liten kreasjon i tillegg til maskara og nybarberte legger.

Den sympatiske og familiekjære commissario Brunetti tar saken og leter lenge i byens mer aparte kretser. Transehorer og andre løse eksistenser blir oppsøkt, og i motsetning til de fleste av sine politikollegaer behandler Brunetti dem med respekt og verdighet.

Det er de jo slett ikke vant til, for å si det mildt, og snart er commissarioen på sporet av en motbydelig pengestrøm. En skinnhellig sammenslutning av mektige menn bruker «La Lega della Moralità», en egen forening til moralens fremme, som dekke for enorme inntekter innen prostitusjon og andre unevneligheter. De lusker rundt som navnløse skygger i maktens korridorer og går ikke av veien for mord og biljakter når det trengs. Og det gjør det. For Brunetti er ikke den som gir seg.

Verre er det med leseren, som etter tre hundre sider med politipreik og pasta er grundig lei av det hele. Språklig sett er det verken godt eller dårlig, og oversettelsen virker grei nok. Historiens aktualitet er det vel heller ingenting å si på, der rikfolk selger sjela si for penger, og med korrupsjon i alle samfunnets høyere lag. Velkommen til Italia.

Men likevel det er noe vesentlig som mangler. Kall det spenning eller nerve, eller litterært talent, for den saks skyld.

Boka er som lunken sirup, jevn og seig og med grumsete innhold i bånn. Vel er man kledd for mord i Donna Leons verden. Men kjedelig krim straffes hardere enn det meste.