Litterær popstjerne

Jonathan Safran Foer (25) er for øyeblikket, slik han ser det, amerikansk litteraturs svar på Britney Spears.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jonathan Safran Foer er, lik krydderet i mellomnavnet sitt, dyr. Utgiverrettighetene til hans første roman ble kjøpt for nærmere en million dollar av det amerikanske forlagshuset HarperCollins.

- Ingen begynner å skrive bøker fordi de vil bli rike eller berømte. Jeg vil ikke tro det. Det er ikke sånn det fungerer. Det er helt på siden av hva jeg gjør, sier han.

«Alt blir klart og betydelig» skrev han underveis i studiene ved eliteuniversitetet Princeton i New York, der han hadde Marilyn Monroe-biograf Joyce Carol Oates som skrivekursveileder.

Bråmoden debut

Og når man i starten av tjueårene skriver en roman som på fiffig vis forener humor og holocaust, som rommer skildringer av både 1700-tallets Russland, andre verdenskrig og (et slags) dagens Ukraina, har man fort skrevet en bråmoden, oppsiktsvekkende debut. Safran Foer har vunnet The Guardian's First Book Award, og har blitt en litterær midtsidegutt i USA, like gjerne omtalt i musikkbladet Rolling Stone som i litteraturmagasiner.

- Det synes jeg er fantastisk. Jeg skulle ønske litteraturen alltid kunne være i slike blader, helt der oppe med Britney Spears, og nå andre typer publikum, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer