Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litterær popstjerne

Jonathan Safran Foer (25) er for øyeblikket, slik han ser det, amerikansk litteraturs svar på Britney Spears.

Jonathan Safran Foer er, lik krydderet i mellomnavnet sitt, dyr. Utgiverrettighetene til hans første roman ble kjøpt for nærmere en million dollar av det amerikanske forlagshuset HarperCollins.

- Ingen begynner å skrive bøker fordi de vil bli rike eller berømte. Jeg vil ikke tro det. Det er ikke sånn det fungerer. Det er helt på siden av hva jeg gjør, sier han.

«Alt blir klart og betydelig» skrev han underveis i studiene ved eliteuniversitetet Princeton i New York, der han hadde Marilyn Monroe-biograf Joyce Carol Oates som skrivekursveileder.

Bråmoden debut

Og når man i starten av tjueårene skriver en roman som på fiffig vis forener humor og holocaust, som rommer skildringer av både 1700-tallets Russland, andre verdenskrig og (et slags) dagens Ukraina, har man fort skrevet en bråmoden, oppsiktsvekkende debut. Safran Foer har vunnet The Guardian's First Book Award, og har blitt en litterær midtsidegutt i USA, like gjerne omtalt i musikkbladet Rolling Stone som i litteraturmagasiner.

- Det synes jeg er fantastisk. Jeg skulle ønske litteraturen alltid kunne være i slike blader, helt der oppe med Britney Spears, og nå andre typer publikum, sier han.

Samtidig mener han at litteraturen jevnt over burde være mer avansert.

- All god kunst som har overlevd og tålt tidas tann, har vært kompleks. Hør på The Beatles, «I am the Walrus», for eksempel, hva i all verden skulle egentlig det bety? Samme med Franz Kafka, med Picasso. Rart, men bra, sier Jonathan Safran Foer.

Ny bok

De siste tre månedene har han tilbrakt i Paris, og avsluttet sin neste bok.

- Men jeg er ikke en forfatter. Jeg er bare en som skriver. Det er en distinksjon der. Jeg liker å tenke at det hele tida handler om å uttrykke seg, at det jeg driver med, like gjerne kan ende i poesi, eller malerier. Men min neste bok er definitivt en roman, og ikke et maleri. Jeg er ikke helt der ennå.

HIT MEN IKKE LENGER: Jonathan Safran Foer er på promoteringsturné i Skandinavia. Han vil ikke tilbake til Ukraina, der han var noen dager for å drive research.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling