Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litterær priskrig

Forfatterforeningen deler ikke ut Ytringsfrihetsprisen i Molde, fordi de ikke har funnet noen god norsk kandidat. - Jeg er forundret, sier Knut Ødegård i Bjørnsonfestivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag er Forfatterforeningens Inger Elisabeth Hansen med på åpningen av den litterære Bjørnsonfestivalen i Molde. I programmet står det at Ytringsfrihetsprisen på 100000 skal deles ut mandag. Det skjer ikke.

- Prisen ble prematurt annonsert der oppe. Styret i Den Norske Forfatterforening ga beskjed om at vi trengte mer tid. Jeg har lyst til å finne noen gode norske kandidater, og dette har ført til omfattende diskusjoner i styret. Datoen under Bjørnsonfestivalen passet altså ikke, opplyser Inger Elisabeth Hansen til Dagbladet.

September

- Hvorfor må det være norske kandidater?

- Jeg tror prisen kunne virket dynamisk i norsk debatt. Jeg tenker spesielt på offentlighetsproblematikken og innsynsretten. Joar Tranøy risikerte jo jobben sin da han avslørte lobotomi-saken, men han har jo allerede fått Ytringsfrihetsprisen.

- Den blir delt ut i år?

- Ja. De 100000 kronene er en gave fra Kulturdepartementet og skal deles ut hvert år, sier Inger Elisabeth Hansen.

- Festivalledelsen i Molde er skuffet over å ikke få årets utdeling. Kommentar?

- Jeg forstår godt at festivalen veldig gjerne vil ha denne utdelingen. Det ble også et ramaskrik da vi flyttet den fra Kapittel-festivalen i Stavanger i forfjor, sier Hansen.

- Hvem ligger an til å få prisen?

- Vi er ikke blitt enige, men det bør være avgjort i løpet av september.

- Forundret

- At Forfatterforeningen ikke har funnet en verdig norsk kandidat, er meget vanskelig å forstå. Jeg er forundret. Bjørnsonfestivalen er den naturlige rammen rundt utdelingen av en slik pris. Forfatterforeningens leder ga oss en bestemt forståelse av at prisen skulle deles ut hos oss. Derfor står den i programmet. Nå må jeg bare ta deres avgjørelse til etterretning, sier Bjørnson-general Knut Ødegård.

- I stedet for utdelingen, skal Seamus Heaney og Vigdis Finnbogadsttir plante hvert sitt eiketre i fredslunden vi opprettet i fjor, akkurat som fjorårsvinnerne Yasar Kemal og Wole Soyinka gjorde, opplyser han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!