Litterær respons på Utøya-massakren

Spontan klokskap fra 26 forfattere.

ORD NÆR DET SPRÅKLØSE: I august skrev en gruppe forfattere, blant annet Karl Over Knausgård, ned sine tanker etter terroren. Antologien gir nye ord og stier inn i det ufattelige. Foto: Håkon Eikesdal
ORD NÆR DET SPRÅKLØSE: I august skrev en gruppe forfattere, blant annet Karl Over Knausgård, ned sine tanker etter terroren. Antologien gir nye ord og stier inn i det ufattelige. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Dagen før 22. juli ble det samlet inn penger på Utøya. Innsamlingen gikk til de sultrammede i Somalia.

Respons 22/7 er en fortsettelse av det arbeidet: Overskuddet fra denne boka skal gå til nødarbeid på Afrikas Horn.

Slik er boka en fortsettelse en fortsettelse av engasjementet til de døde og overlevende fra Utøya. Boka er dedikert til de døde, hvert navn står bakerst i boka.

Den enkle listen er kanskje bokas mest smertefulle tekst, den maner fram bildene av dem som gikk bort, slik vi alle så dem, ansikt for ansikt på TV og i avisene.

Rått tilhugget Denne antologien er 26 forfatteres respons på det ufattelige som skjedde den dagen i sommer. Tekstene er for det meste skrevet i måneden etter angrepet.

De har noe av det rått tilhugne ved nærhet over seg, samtidig som de også demonstrerer den «spontane klokskapen» redaktørene Gunstein Bakke og Eirik Ingebrigtsen mener kjennetegnet den kollektive reaksjonen i våre gater i dagene etterpå.

Da nyheten rammet Sjangrene er varierte: fra Jon Michelets litterære journalistikk, essayistiske kommentarer fra Heidi Marie Kriznik og Dag Skogheim, til mer personlige essay som de fra Thomas J.R. Marthinsen, Elyas Poorgholam eller Karl Ove Knausgård, til dikt som fra Eldrid Lunden og Jon Fosses, som åpner slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer