Litterær tvangstrøye

«Tvillingenes dagbok» slites mellom sin litterære fortelling og sitt filmatiske uttrykk.

Litterær tvangstrøye
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Når filmatiseringer av litteratur mislykkes er det som regel fordi filmskaperne ikke makter å frigjøre seg fra bøkene. Jánosz Szász' «Tvillingenes dagbok» er et klassisk eksempel på en slik film. For selv om man ikke har lest Agota Kristofs roman, er det lett å konstatere at dette er en mislykket adaptasjon, og at dette hovedsakelig skyldes at Szász utviser uhensiktsmessig stor respekt for det skrevne ord.

Tvillingallianse Filmen handler om to 13 år gamle ungarske tvillinggutter som under Den andre verdenskrig blir sendt for å bo hos sin mannevonde bestemor på landsbygda. Bestemor behandler barnebarna som slaver, og frem til de sovjetiske frigjørerne ruller inn over grensa består deres øvrige voksne rollemodeller av en broket forsamling pedofile embedsmenn.

Tvillingene tiltales aldri med egennavn, og omtaler seg konsekvent som «vi». Og denne nærmest telepatiske tosomheten skal vise seg å være en allianse som overlever både foreldre, besteforeldre og nazistenes forestilte tusenårsrike.

Illustrert klassiker Det er utvilsomt en kime til en god historie i «Tvillingenes dagbok», men filmen er så nært og ærbødig knyttet til romanen at den aldri makter å stable noen virkelig filmfortelling på beina. Snarere fremstår den som et illustrert konsentrat av boka den er bygget på — en serie løsrevne enkeltscener som ikke henger på greip som et selvstendig kunstverk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer