Litterære parasitter

Plattheter i skyggen av de store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: De er som en myggsverm rundt de store og slemme døde, psyko-litteratene. De bare venter på mulighet for å suge blod av sine «forbilder» i kunstens verden. Her hjemme har vi Finn Skårderud. Mest lykke for tiden gjør amerikaneren Irvin Yalom, forfatteren blant annet av «Da Nietzsche gråt». Nå plasserer han selveste Arthur Schopenhauer på gruppeterapirommet. Det skulle han ikke gjort. Spennet mellom det gale geniet og den skoleflinke terapeuten er for stort. Yaloms eneste styrke er at motstanderen er død, og ute av stand til å forsvare seg

Massivt begjær

Det vil si, Yalom er listig nok til bruke en «tvillingsjel» av Schopenhauer: Fiktive Philip som har en seksuell tvangsnevrose. Han MÅ ligge med enhver kvinne han møter, men hans begjær blir aldri slukket. Ja, det er så massivt at han tilsutt velger totalavhold. Her trekker Yalom - som av en eller annen grunn er på fornavn med sitt forbilde - paralleller til «Arthurs» liv og tekning: Til hans ensomhet og dyptloddende pessimisme og til den verdenskjente «Verden som vilje og forestilling», der «Arthur» kommer med doktrinen om at livet er ren vilje, og begjær som er til for å temmes. Eneste trøst til det dødelige mennesket er at vi kommer fra intetheten og ender i intetheten. Yalom legger ikke skjul på sin beundring for «Arthur». Ja, han er storsinnet nok til å gi ham æren både for mye av Freuds tenkning, og for teorier innen dagens terapi. Men - det er alltid et men i denne type bøker - Yalom venter hele tiden på anledningen til å vise at han er flinkest i klassen. At HAN har metoden som sykeliggjør de store døde og deres tekning. Ja. Yalom er freidig nok til å la Schopenhauer, alias Philip, selv ende som lykkelig gruppeterapeut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer