Litteratur trenger ny innpakning

Troll i ord er Kulturdepartementets leseprosjekt i Stavanger, der målet er å øke kulhetsfaktoren i litteraturen.

For døren står Obstfelder-rap 15.-17. september. 20 ungdommer skal bruke helgen til å rappe Obstfeldertekster, med veiledning fra etablerte rappere fra Oslo. Resultatene skal fremføres på ”litterær motevisning” søndag 17. september. Men i stedet for å fokusere på "babe-faktorer", skal altså ungdommene formidle litterære tekster på en måte som de selv liker.

Trude Hoel er prosjektleder for Troll i ord. Hun mener at det er de utradisjonelle samarbeidspartnerne som gjør leseprosjektet unikt.

- Vi presenterer litteratur på nye arenaer, gjerne kombinert med andre spennende uttrykk, og dermed når vi ut til mange, sier hun til Dagbladet :på nettet.

Nylig har Troll i ord fått midler fra Kulturnett Norge til å utvikle et interaktivt skrivekurs på nettet. Dette skal utvikles i samarbeid med never.no, som blant annet består av forfatterne Erlend Loe og Arne Berggren. Ideen er nettopp å skape kontakt mellom ungdom og forfattere. Slik kan man øke både skrive- og leselysten. For denne interessen for fortelling eksisterer.

- Det er ikke sant at ungdom ikke leser, de fleste leser masse - på skolen, sier Trude Hoel til kulturnett.no.

Troll i ord ble igangsatt av Turid Birkeland i 1998, og varer fram til sommeren 2001. Deretter håper man at signalene og erfaringene kan ha overføringsverdi til resten av landet. For selv om det er mange ungdom som leser, burde enda flere prøve.