Litteraturdebatt er en manneting

Liv Køltzow synes de mannlige forfatterne er frekke. Tove Nilsen mener de er lure. Irene Engelstad tror kvinnene er like rundt hjørnet. Men at de er usynlige i litteraturdebatten, er 70-tallsfeministene enige om. Følg debatten i /ordskiftet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Puslete kvinner

Redd for «kvinnefellen»

Debatten for de grå menn?

Litteraturdebattene kommer og går. Friske fraspark og høy temperatur. Men de kvinnelige forfatterne glimrer med sitt fravær.

Selv ikke som hoggestabber duger de: Da litteraturviter Eivind Tjønneland tidligere i sommer slaktet 90-talls-litteraturen, ble ikke én kvinnelig forfatter nevnt. Dagbladet spurte veteranene Irene Engelstad, Liv Køltzow og Tove Nilsen om fenomenet.

- Man må være blind hvis man ikke ser hvordan mannlige forfattere og mannlige litteraturvitere bedriver name-dropping, og mer eller mindre bevisst bygger hverandre opp. På denne måten sementerer de bildet av hvem som betyr noe, og hvem som ikke betyr noe, i norsk litteratur, sier Tove Nilsen.

Usynlige kvinner

Forfatter Liv Køltzow synes mangelen på kvinner i litteraturdebatten er påfallende, og opplever de mannlige forfatterne som ekskluderende.

- Det er merkelig, reaksjonært og egentlig ganske frekt, sier hun:

- Dette er et fenomen som har forsvunnet fra andre fagmiljøer, men ikke fra det litterære. Her er det fremdeles menn som definerer premissene for debattene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer