- Litteraturen gir oss identitet

MOLDE (NTB): - Språket er selve nøkkelen til vår kultur, mener Vigdis Finnbogadottir. For en fullsatt sal på Bjørnsonfestivalen i Molde i dag fortalte den tidligere islandske presidenten om hvordan ordet og litteraturen former et lands identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun fortalte hvordan en økonom hadde regnet ut at Island kunne spare store penger på å oppgi landets eget språk, og i stedet innføre engelsk. Det ville gi landet et ferdigsydd produkt til en brøkdel av prisen.

- Heldigvis tilføyde økonomen at kultur er mer verdt enn bare penger. Når et folk mister sitt språk, er det et tap for alle, sa Finnbogadottir - som selv kommer fra et lite land, men som i litterær skaperkraft er en stormakt.

Tre for fred

Hun er ikke engstelig for påvirkning utenfra gjennom internett og på andre måter, bare det kulturelle mangfoldet blir tatt vare på.

- Det som kommer utenfra, må ikke komme i stedet for noe vi har. Det må bare tilpasses og bidra til å utvide vår horisont, sier hun.

Finnbogadottir mener at kultur og kulturutveksling er det beste middelet som finnes i enhver fredsprosess. Selv markerte hun mandag et synlig standpunkt for fred og likeverd mellom folk ved å plante et eiketre i fredslunden på Glomstua i Molde. Denne fredslunden ligger like ved Kongebjørka, et av de sterkeste symbolene vi har på Norges kamp for frihet under siste verdenskrig. Også den irske forfatteren Seamus Heaney plantet et tre i denne lunden.

Ingen pris

Den Norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris blir ikke delt ut under årets Bjørnsonfestival, rett og slett fordi Forfatterforeningen ikke har klart å samle seg om en kandidat i tide. Forfatterforeningens formann, Inger Elisabeth Hansen, sier at prisen vil bli delt ut ved en senere anledning. Bjørnsonfestivalens leder, Knut Ødegård, sier at han er skuffet over at Forfatterforeningen ikke har klart å samle seg om et navn.

Fornøyd med publikum

Derimot er Ødegård meget godt fornøyd med publikums oppslutning om festivalen. Både i går og i dag var det mer enn fullt på arrangementene der Vigdis Finnbogadottir deltok, og mange måtte avvises. Også under plantingen av eiketrærne ved Glomstua var et stort publikum møtt fram i det fine været.

Ungdommen er derimot fraværende. Litteraturfestivaler er åpenbart først og fremst for godt voksne damer. De utgjør hovedtyngden av publikum. Ifølge Vigdis Finnbogadottir er dette ikke noe problem.

- De unge blir også voksne en gang, og da blir også de interessert i litteratur, mener hun.

(NTB)

FINT VÆR: Stort oppmøte og fint vær på Bjørnsonfestivalen da Vigdis Finnbogadottir plantet ett tre ved Glomstua.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer