- Litteraturen gir oss identitet

MOLDE (NTB): - Språket er selve nøkkelen til vår kultur, mener Vigdis Finnbogadottir. For en fullsatt sal på Bjørnsonfestivalen i Molde i dag fortalte den tidligere islandske presidenten om hvordan ordet og litteraturen former et lands identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun fortalte hvordan en økonom hadde regnet ut at Island kunne spare store penger på å oppgi landets eget språk, og i stedet innføre engelsk. Det ville gi landet et ferdigsydd produkt til en brøkdel av prisen.

- Heldigvis tilføyde økonomen at kultur er mer verdt enn bare penger. Når et folk mister sitt språk, er det et tap for alle, sa Finnbogadottir - som selv kommer fra et lite land, men som i litterær skaperkraft er en stormakt.

Tre for fred

Hun er ikke engstelig for påvirkning utenfra gjennom internett og på andre måter, bare det kulturelle mangfoldet blir tatt vare på.

- Det som kommer utenfra, må ikke komme i stedet for noe vi har. Det må bare tilpasses og bidra til å utvide vår horisont, sier hun.

Finnbogadottir mener at kultur og kulturutveksling er det beste middelet som finnes i enhver fredsprosess. Selv markerte hun mandag et synlig standpunkt for fred og likeverd mellom folk ved å plante et eiketre i fredslunden på Glomstua i Molde. Denne fredslunden ligger like ved Kongebjørka, et av de sterkeste symbolene vi har på Norges kamp for frihet under siste verdenskrig. Også den irske forfatteren Seamus Heaney plantet et tre i denne lunden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer