FORFATTERENS PROFETIER: Spørsmålet har vært stilt før, uten at det gjør det mindre påtrengende. For var den uunngåelig, den apokalypsen som startet i St. Petersburg i 1917, og veltet over hele det russiske imperiet? Hvis man går til litteraturen er svaret klart. Noe fryktelig ville skje. Foto: NTB Scanpix
FORFATTERENS PROFETIER: Spørsmålet har vært stilt før, uten at det gjør det mindre påtrengende. For var den uunngåelig, den apokalypsen som startet i St. Petersburg i 1917, og veltet over hele det russiske imperiet? Hvis man går til litteraturen er svaret klart. Noe fryktelig ville skje. Foto: NTB ScanpixVis mer

IDEER

Litteraturen som revolusjonær profeti

Det er i høst 100 år siden revolusjonen i Russland, revolusjonen som skulle prege hele det forrige århundres historie. Om dette hadde russiske forfattere skrevet i mange ti-år. Som en dystopisk profeti.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Å gå langs St. Petersburgs kanaler i det høstsola går ned bak byens palasser og spir, er som å vandre på litteraturens avenyer. Sola legger seg flat over byens palasser, og flombelyser fasadene, som for å undersøke om de er virkelige. Det flate ettermiddagslyset får de pastellfargete husene langs elva Fontanka til å skinne som edelsteiner for en stakket stund.

Men den magiske stunden er kort. For er de bare kulisser, bygningene i denne kunstige byen som var scene for en litteratur og en virkelighet som få andre - hvis noen - byer er forundt? Og som var scene for en revolusjon som forandret verden, og kom til å prege hele forrige århundres historie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn