-  Litteraturen trenger bredde

Forfatterforeningens leder Anne Oterholm er representativ for de skrivendes levekår: Får gode ord, men selger dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hun er en mester i å skape tette, overbevisende dialoger, og det er formen som driver romanen framover.»

Dette skriver Knut Olav Åmås i sin anmeldelse av Anne Oterholms siste roman «Sannheten» fra 2004. Forfatterforeningens leder smiler når jeg leser det opp for henne.

-  Ja, det er det vi får, gode ord. Men det er dessverre ikke noen sammenheng mellom gode kritikker og godt salg.

-  Har du solgt noe særlig?

-  Nei, jeg har utgitt seks bøker, men ingen av dem har solgt godt.

-  Betyr det at du selv tilhører dette mellomsjiktet av forfattere som skriver og skriver og aldri får noe gjennombrudd?

-  I litteraturen er det ikke noe likhetstegn mellom stort salg og god kvalitet. Dette begrepet «mellomsjikt» er helt uklart for meg. De færreste forfattere skriver bare bestselgere eller bare smale bøker hele livet. Noen har en bestselger eller to og så er de tilbake i denne såkalte midten, de fleste beveger seg inn og ut av dette feltet. Så da snakker vi om nesten hele den aktive norske skjønnlitteraturen.

Den er det hun skal ta vare på, Anne Oterholm. Den nokså ferske lederen av landets mest høyprofilerte fagforening, Den norske Forfatterforening, har fått kontroversielle saker i fanget uavbrutt siden hun ble kampvotert inn i formannsstolen i vår. Siste runde var Unni Lindells utmeldelse over to sider i Aftenposten, begrunnet i det hun opplevde som en trussel om eksklusjon fordi hun hadde forhandlet fram bedre vilkår enn normalkontrakten. Hun fikk følge av Anne B. Ragde, som følte seg provosert av foreningens stipendtildelinger. Tove Nilsen er fortsatt i foreningen, men synes noen bør tørre å diskutere om stipendene holder kunstig liv i for mange forfatterskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer