NY TID:: Bergenseren Bjarte Samuelsen er en av tre unge forfattere som bringer bud om et videre perspektiv i norsk litteratur, mener vår anmelder.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NY TID:: Bergenseren Bjarte Samuelsen er en av tre unge forfattere som bringer bud om et videre perspektiv i norsk litteratur, mener vår anmelder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Litteraturen ut av soverommet

Den traurige barndommen er heller ikke så het lenger.

||| BOK: Anmelderi består blant annet i å identifisere tematiske trender.

Det blir det noe kunstig ved. Både fordi litteraturen er så mangfoldig at trender opererer parallelt. Men også fordi en innebygd treghet gjør at de ofte identifiseres når de er på hell. Noe som etter min mening gjelder den påstått erotiske bølgen i høstens litteratur.

Ut av soverommetSkal vi tro den yngre forfattergenerasjonen, så er litteraturen snarere i ferd med å komme seg ut av både soverom og traurig barndom.

Her er Ulstein, Samuelsen og Jørgensen glitrende eksempler. De gir nå ut sin roman nummer to etter solide debuter. Et fellestrekk er sivilisasjonskritikk og miljøødeleggelser.

Til helveteBergenseren Bjarte Samuelsen isolerer endetiden til kun å gjelde Hansabyen Bergen.

Den går til helvete skal vi tro «Tang»: Brann taper alle kamper, regnet høljer ned, fisketorget er fullt av markspist torsk, byfjorden er forgiftet, ordføreren korrupt - og de stakkars bergenserne er sykmeldt og utbrent. I likhet med hovedpersonen Asbjørn.

Han mottar et mystisk brev fra Line, som bor på den øyutopien Hernar.

Omhugstralten«Eg håper du kjem for å leve i omhugstralten», står det i brevet. Asbjørn reiser til øya og forelsker seg i Lene, som lærer ham de strenge Hernarlovene: Alle er pålagt en streng diett bestående av sei, flyndre, lyr og torsk. Oppbyggelig litteratur er forbudt, og det lykkelige øyfolket kobler av med fri lek, hoppedans og obligatorisk elskov i tangen.

Litteraturen ut av soverommet

Dyvåte bergensereDenne boka er god. Surrealistisk, humoristisk — og skremmende: Erkesunne Lene blir med til Bergen. Hun blir dødssyk av den virkelighet vi omgies av; eksos, støy, elendig kjøtt og råtten fisk. Og tause ulykkelige dyvåte bergensere.

Krig og sultFolk «ligg og døyr av svolt. Hava er skitne. Lufta er forpesta. Skogane blir felte. Vi held på å bli for mange folk. Byane veks som svulstar. Krig følgjer krig følgjer krig. Det kan gå til helvete.»

Dette kunne stått i «Tang», men er hentet fra Geir Olav Jørgensens «Forteljingar frå utsida». De tre fortellingene handler om vår miljøkatastrofale samtid.

BeksvartSosialkuratoren Otto bryter med sitt gamle liv i håp om å starte en revolusjon, for «å få ei ny verdsordning basert på fred mellom menneska». Eremitten, som har bodd i skogen i tjue tre år, tvinges tilbake til en ensom tilværelse i en sosialleilighet. Mens israeleren Moshe Levi er nedtynget i gjeld og knust av at sønnen er dødssyk. Han bare reiser sin vei.

Liksom Samuelsen har Jørgensen den karakteristiske nynorske beksvarte humoren. I en pessimistisk endetidsroman som konkluderer med at «Alt blir borte, berre ein går langt nok ut».

SivilisasjonstvangSå enkelt er det ikke ifølge Geir Stian Orsten Ulsteins «Flammeskygger». Den er lagt til den nedbrente landsbyen Kafiakangi i Darfur-provinsen i Sør-Sudan i 1932. Dit ankommer John Westward.

Alt som er igjen av landsbyen er en moskè, en vannkilde og et skrin med spredte notater. Blant annet setningen; «De som ikke vil følge sivilisasjonens retning, må tvinges».

Litteraturen ut av soverommet

DarfurI første halvdel av boka, som åpenbart er inspirert av Joseph Conrads «Mørkets hjerte», skildrer Westwards angstfylte dager i «det mørke Afrika»: Den kunne med fordel vært kortet ned, spesielt fordi språket ikke helt bærer den stemningen Olstein vil mane frem.

Siste halvdel, derimot, er slående god. Der møter vi manusets forfatter, den hensynsløse sivilisasjonsidealisten Bethell, med tilnavn sumpbaronen. På skremmende vis avsløres den britiske kolonimaktens renkespill og maktbegjær. Og aller viktigst, det tunge europeiske ansvar i dagens krigsherjede Darfur.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 5. oktober 2009.

Litteraturen ut av soverommet