Litteraturen ut av soverommet

Den traurige barndommen er heller ikke så het lenger.

NY TID:: Bergenseren Bjarte Samuelsen er en av tre unge forfattere som bringer bud om et videre perspektiv i norsk litteratur, mener vår anmelder.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
NY TID:: Bergenseren Bjarte Samuelsen er en av tre unge forfattere som bringer bud om et videre perspektiv i norsk litteratur, mener vår anmelder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Anmelderi består blant annet i å identifisere tematiske trender.

Det blir det noe kunstig ved. Både fordi litteraturen er så mangfoldig at trender opererer parallelt. Men også fordi en innebygd treghet gjør at de ofte identifiseres når de er på hell. Noe som etter min mening gjelder den påstått erotiske bølgen i høstens litteratur.

Ut av soverommetSkal vi tro den yngre forfattergenerasjonen, så er litteraturen snarere i ferd med å komme seg ut av både soverom og traurig barndom.

Her er Ulstein, Samuelsen og Jørgensen glitrende eksempler. De gir nå ut sin roman nummer to etter solide debuter. Et fellestrekk er sivilisasjonskritikk og miljøødeleggelser.

Til helveteBergenseren Bjarte Samuelsen isolerer endetiden til kun å gjelde Hansabyen Bergen.

Den går til helvete skal vi tro «Tang»: Brann taper alle kamper, regnet høljer ned, fisketorget er fullt av markspist torsk, byfjorden er forgiftet, ordføreren korrupt - og de stakkars bergenserne er sykmeldt og utbrent. I likhet med hovedpersonen Asbjørn.

Han mottar et mystisk brev fra Line, som bor på den øyutopien Hernar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer