KOMMENTARER

Litteraturens geriljaleder

Livet er for kort til å ikke være ad hoc og det gjør Christian Kjelstrup i "Uroens bokhandel" noe med.

AD HOC-LITTERAT: Christian Kjelstrup utenfor "Uroens bokhandel", bare minutter etter at han hadde solgt ti Fernando Pessoa-bøker til Fernando Marcos som driver en portugisisk restaurant i Oslo. Foto: Tom Stalsberg
AD HOC-LITTERAT: Christian Kjelstrup utenfor "Uroens bokhandel", bare minutter etter at han hadde solgt ti Fernando Pessoa-bøker til Fernando Marcos som driver en portugisisk restaurant i Oslo. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Thereses gate 14 i Oslo, mellom Bislett og Adamstuen, er det innredet en spontan bokhandel der tilbudet siden onsdag har vært ei eneste bok, «Uroens bok» av portugiseren Fernando Pessoa. Responsen har vært overveldende. Bakmannen heter Christian Kjelstrup (CK) som kjøpte inn 250 bøker fra Forlagssentralens restlager. Torsdag var det nærmest tomt. CK måtte bestille mange flere. Vi blar opp på side 218 i «Uroens bok»: Jeg har et visst talent for vennskap, men jeg har aldri hatt venner, enten fordi jeg aldri fant noen, eller fordi det jeg forstår med vennskap, bare er min drømmers villfarelser. Jeg har alltid levd isolert, og jeg blir stadig mer isolert jo mer jeg beskjeftiger meg med meg selv.

Kjelstrup er en kjenner av Pessoa. For tolv år siden gikk han gatelangs i Oslo og ble invitert inn i byfolkets stuer, der han spontanleste Pessoa under banneret «Pessoas Vitner». Han fikk også en god bolk skrevet om dette i litteraturtidsskriftet Vinduet. Kjelstrup er en fyr med smått geniale og sprø ideer, alt innen litteraturens noble tjeneste, og han kan da også sin litteraturhistorie, han har studert den, og kunnskapen er stor om russisk litteratur. Han står dessuten bak gjendiktningen «Livet er den eneste måten», de fire siste diktbøkene til den polske nobelprisvinneren Wislawa Szymborska. —Det kan vel tenkes at Szymborska selges under disk, sier han til oss, mens trikk nummer 17 deiser forbi. Blåtrikken skaper øyeblikk av uro. Inne på bordet står det en globus, ei lampe, og bak disken står og sitter og henger og styrer og smiler og snakker Kjelstrup.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer