I et forord til John Fantes roman Vent til våren, Bandini, som han utga i den gule serie våren 1940, skrev Sigurd Hoel: «[Hva denne boka] angår, kan det være like godt å innrømme først som sist, at den neppe hører til den store litteratur».
Verdenssituasjonen og den eskalerende krigen holdt dikterne tilbake, mente Hoel, og det internasjonale litterære livet var «nede i en bølgedal». Rene ord for pengene av en av tidens ledende litterære autoriteter. Kunne noe liknende vært skrevet av en redaktør i dag, ved lanseringen av en roman og et forfatterskap? Det er vanskelig å forestille seg.
Siden Hoels tid har norsk litteratur opplevd en eventyrlig utvikling, målt i antall utgivelser, salgstall, støtteordninger og institusjoner av alle slag, men også i utviklingen av et profesjonelt kommunikasjonsspråk og formidlingsledd mellom produsenter og lesere. Ledende her var lenge de norske bokklubbene, som gjennom sin genistrek Nye Bøker fra 1976 i en trettiårsperiode ledet an i en kommunikasjonsrevolusjon, med intens markedsføring, vervekampanjer og alle slags oppmerksomhetsskapende tiltak spisset med slagord som «De beste bøkene, av de beste forfatterne - rett hjem» i folks intetanende postkasser. Mye pent kan sies om bokklubbenes betydning for spredning av norsk litteratur, men noen garantist for litterær oppriktighet á la Sigurd Hoel var de aldri.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger