Litteraturens ømme punkt

450 år etter oppdagelsen av klitoris, har forfatteren Federico Andahazi både gjort stor skandale og stor suksess med å skrive om den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1557 oppdaget den italienske anatomen Mateo Columbus klitoris. Dét var ingen uproblematisk oppdagelse. Funnet av selve nøkkelen til kvinnens vilje, handlinger og kjærlighet ble regnet som truende for menneskeheten. Mateo Columbus ble utsatt for inkvisitorenes truende prosess, unngikk såvidt henrettelse og ble til slutt ilagt munnkurv.

Nesten 450 år senere skriver argentinske Federico Andahazi romanen om Columbus oppdagelse. Konsekvensen for den 33 år gamle psykoanalytikeren blir ironisk nok skremmende lik romanfigurens. I disse dager kommer skandalesuksessen «Anatomen» på norsk.

HVORDAN I ALL VERDEN kommer en psykoanalytiker som først og fremst jobber med nevrotiske barn på å skrive en roman om kvinnens kanskje edleste kroppsdel?

-Jeg har selvsagt alltid vært opptatt av klitoris. I hvert fall så lenge jeg kan huske, sier han.

-Men ideen kom nærmest tilfeldig. Å være psykoanalytiker er ingen morsom jobb. Jeg har alltid drømt om å skrive og jobbet med en roman om Buenos Aires i det 20. århundre, da jeg kom over opplysningene om anatomen Mateo Columbus og hans oppdagelse. Det slo meg med en gang at dette var et glimrende utgangspunkt for en roman. Jeg ble livredd for at noen andre skulle komme på det samme og la alt annet til side for å få skrevet ned historien.

Tre år brukte Andahazi på å spinne en roman, med erotiske detaljer og dramatiske konsekvenser, ut fra de magre fakta han hadde funnet. Federico Andahazis inngående beskrivelser av klitoris-oppdagelsen førte til reaksjoner som langt på vei er parallelle med det hans romanfigur opplevde.

-JEG TRODDE holdningene hadde endret seg. Men tydeligvis ikke, sier Federico om reaksjonene i hjemlandet da boka kom ut i 1996. «Anatomen» innbrakte den litterære prisen Joven Literatura og 100 000 kroner. Prisen er sponset av en av Argentinas rikeste og mektigste kvinner. Da det gikk opp for henne at prisen hadde gått til en i hennes øyne pornografisk roman, satte hun igang sitt eget korstog mot Federico.

-Hun sørget for at en rekke intervjuavtaler i forbindelse med utgivelsen ble avlyst. Hun rykket inn annonser i avisene hvor hun fordømte boka, og jeg ble indirekte utsatt for trusler av forskjellige slag.

Enden på visa ble at han fikk beholde pengene, mens prisutdelingen ble avlyst slik at noen ære aldri skulle tilkomme ham.

-Paradoksalt nok er romanen dypere sett et forsøk på å vise at de som har makten produserer sannheten. Problemet er at vi ofte tror på deres sannheter, sier Andahazi.

-Nyere argentinsk historie er preget av diktatur og sensur, sier han med klar henvisning til årene 1976 - 1983, da diktaturet hersket.

-Alle de beste forfatterne fra 70-åra er myrdet. For meg var alt det som skjedde rundt min debut, en påminnelse om en vond tid og et bevis på at diktaturtradisjonen lever videre i Argentina, sier Federico og legger til:

-Jeg vet at om jeg hadde skrevet boka for 15 år siden, hadde vi ikke sittet her i dag.

Forsøket på sensur endte med suksess. I dag er boka oversatt til 30 språk, og den tidligere psykoanalytikeren har fått forfatterdrømmen oppfylt. Livet hans har forandret seg i den forstand at han har litt mer å rutte med, bor litt bedre og får en del morsomme henvendelser:

-På flyet til Norge satt jeg ved siden av en mann som hadde fått boka av sin kone. Han hadde fått beskjed om å lese den for å lære, forteller Andahazi.

I ROMANEN FRAMSTILLES det å beherske klitoris som absolutt avgjørende i forhold til å vinne en kvinnes kjærlighet og styre hennes handlingsmønster. Mateo Columbus håndlag med en av kvinnens minste kroppsdeler får magiske utfall. Andahazi innrømmer at de detaljene er fiksjon med opprinnelse i hans eget hode.

-Betyr det at du behersker kunsten?

Andahazi smiler igjen.

-Til offentligheten har jeg måttet hevde det, men jeg har jo en samboer og for henne kan jeg ikke lyve. Hun kjenner dessverre sannheten: At jeg ikke gjør det, svarer Federico.

-Har ditt eget kjærlighetsliv forandret seg etter arbeidet med boka. ?

-Ikke nevneverdig foreløpig. Vi får se hva som skjer i Norge.

-Er det så viktig å beherske denne kunsten for en mann?

-Det er det opp til dere kvinner å svare på.

HISTORISK: I 1492 oppdaget Christofer Columbus Amerika. 65 år seinere oppdager hans navnebror Mateo Columbus sitt Amerika - kvinnens klitoris. Dét er i ferd med å gjøre argentinske Federico Andahazi verdensberømt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer