Litteraturens ømme punkt

450 år etter oppdagelsen av klitoris, har forfatteren Federico Andahazi både gjort stor skandale og stor suksess med å skrive om den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1557 oppdaget den italienske anatomen Mateo Columbus klitoris. Dét var ingen uproblematisk oppdagelse. Funnet av selve nøkkelen til kvinnens vilje, handlinger og kjærlighet ble regnet som truende for menneskeheten. Mateo Columbus ble utsatt for inkvisitorenes truende prosess, unngikk såvidt henrettelse og ble til slutt ilagt munnkurv.

Nesten 450 år senere skriver argentinske Federico Andahazi romanen om Columbus oppdagelse. Konsekvensen for den 33 år gamle psykoanalytikeren blir ironisk nok skremmende lik romanfigurens. I disse dager kommer skandalesuksessen «Anatomen» på norsk.

HVORDAN I ALL VERDEN kommer en psykoanalytiker som først og fremst jobber med nevrotiske barn på å skrive en roman om kvinnens kanskje edleste kroppsdel?

-Jeg har selvsagt alltid vært opptatt av klitoris. I hvert fall så lenge jeg kan huske, sier han.

-Men ideen kom nærmest tilfeldig. Å være psykoanalytiker er ingen morsom jobb. Jeg har alltid drømt om å skrive og jobbet med en roman om Buenos Aires i det 20. århundre, da jeg kom over opplysningene om anatomen Mateo Columbus og hans oppdagelse. Det slo meg med en gang at dette var et glimrende utgangspunkt for en roman. Jeg ble livredd for at noen andre skulle komme på det samme og la alt annet til side for å få skrevet ned historien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer