Litteraturens ulidelige letthet

En forlagsredaktør utgir ei bok med en dagbokskrivende forlagsredaktør som jeg-forteller og hovedperson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mot slutten blir dagboksformen avslørt som en illusjon innenfor rammene av en roman som jeg-personen trer ut av, samtidig som han bevarer sin status som forteller. Han er ikke mer, men han fortsetter å fortelle om sin ikke-eksistens.

Overproduksjon

I denne dagboka (eller romanen) lar forlagsredaktøren en av sine personer (en nær venn og forfatter i hans egen stall) si at det i dag er en «reell overproduksjon» av godt skrevne litterære tekster. Den samme personen hevder også at verden står overfor en tilsvarende overproduksjon av kjærlighet. «Det finnes langt mer kjærlighet i verden enn det finnes mennesker til å sette den ut i livet. (...) Alle må omsette mer kjærlighet, og i langt større tempo enn tidligere.»

I et intervju i Dagbladet hevder forfatteren/forlagsredaktøren at boka er en bagatell, at han skulle ønske at han kunne skrive noe annet, noe interessant. Likevel gir han den altså ut. Hvorfor det? Hva er hans anliggende?

Hensikten kan vel ikke bare være å slå seg selv på munnen? Er han enig med sin egen oppdiktede venn? Og i så fall, hvem ønsker forfatteren å ramme med sin ironi? Og hva har overproduksjonen av bøker med overskuddet av kjærlighet å gjøre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer