Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litteraturens vaktbikkje

Stiftelsen Fritt Ord har utpekt Aslak Sira Myhre (32) som daglig leder for det nye Litteraturhuset i Oslo.

(Dagbladet.no): Litteraturhuset skal etter planen åpne for fullt i august 2007.

- Hva skal Litteraturhuset være?

- Det skal være tre ting, sier Sira Myhre som klippet ut av en Kinderegg-reklame:

- Det skal være en scene for formidling av litteratur, litt som Eldorado kino for litteratur. Det skal være en plass hvor folk i Oslo kan gå og være sikre på at de treffer litteraturen i bred forstand.

Sira Myhre snakker på inn- og utpust.

- Det skal også være et hus som skaper litteratur. Det er jo 3500 kvadratmeter, og noen av dem skal være kontorer.

- Til hvem da?

- Forfattere, skribenter, kritikere. Det skal være et hus for folk som vil skrive. Og ikke bare skjønnlitteratur, men også sakprosa, forskning og den slags.

TENKER STORT: Aslak Sira Myhre blir vaktmester i Litteraturhuset.
Foto: HANS ARNE VEDLOG
TENKER STORT: Aslak Sira Myhre blir vaktmester i Litteraturhuset. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Litteraturhuset skal i løpet av høsten 2006 nedsette et styre. Dette styret vil gi retningslinjene for hvem som kan få kontorer i huset.

- Du sa tre ting.

- Ja, dypest sett er huset et arbeidssted for demokrati og dannelse. I bånn ligger en tanke om at vi har et bokmarked i full kommersialisering og liberalisering. Det er plass til færre og færre stemmer, det ser ut som færre og færre tar stadig mer av kaka. Da er det viktig at det finnes et sånt hus. Det skal være en demokratisk bygning for ytringsfrihet.

- Hvordan da?

- Jeg ser for meg at dette er en plass hvor man kan ha offentlige forelesninger og debatter. Jeg mener jo at engasjement i litteraturen bidrar til demokrati og dannelse.

Oppussing

Han håper at huset gjennom samarbeid med universitetet og andre typer institusjoner, kan få folk som Noam Chomsky, Naomi Klein og Orhan Pamuk til Oslo, slik at hvem som helst kan treffe dem i Litteraturhuset.

- Det er ambisiøst?

- Ja, det er det, men det er også utgangspunktet fra Fritt ord.

Allianser

Sira Myhre har siden 2003 vært daglig leder for Foreningen Les, som arbeider for å fremme leseinteressen blant barn og unge. Han kom direkte fra lederjobben i Rød Valgallianse, som han hadde hatt siden 1997.

Vi spør direktør i Fritt ord, Erik Rudeng:

- Hvorfor Aslak Sira Myhre?

- Han er uvanlig godt kvalifisert, lyder det kontante svaret.

- I de siste årene har han gjort en ypperlig jobb for å bidra til å øke leserinteressen blant barn og unge. Han har samarbeidet med de fleste forfatterorganisasjoner og andre i bokbransjen som helhet. Han er dyktig til å skape samarbeid om litteraturformidling. Vi tror også han har en politisk organisasjonserfaring som blir nyttig når det skal bygges allianser for at litteraturens funksjon skal bli best mulig ivaretatt.

Fritt ord har vokst seg solid på salg av Narvesen-aksjer.

Med en formue på 2,3 milliarder kroner nærmer de seg størrelsen til Nobel-fondet, ifølge Aftenposten.

På Litteraturhuset regner direktør Rudeng med å bruke 100 millioner kroner: 30-35 av dem på oppussing av huset, resten til sju års drift.

Mot kommersialisering

Wergelandsveien 29 er den gamle kristne lærerskolen. Litteraturhuset vil bestå av bokhandel, kafé, restaurant, pub, amfi, auditorium med mer, og så langt har Fritt ord leiekontrakt til 2014.

- I forhold til kommersialisering av huset: Hvem skal få drive bokhandelen?

- Det skal først og fremst være et sted uten stabelsalg. Det må få et veldig særpreg.

Det er ikke avgjort hvem som skal få drive bokhandelen, men Rudeng forteller om flere «tentative kontakter».

- Når det gjelder kommersialisering er jo noe av hensikten at man ikke skal ligge langflat etter de siste trendene og bestselgerne, sier Rudeng.

Sira Myhre er ute i pappapermisjon fram til han tiltrer litteraturhusjobben 15. september. Samtidig forsikrer han om at han ikke forlater Les-skuta fullstendig:

- Jeg har satt det som en forutsetning for Fritt ord at jeg ikke kan begynne med en gang. Jeg har sagt at jeg ikke vil sette Les i noen klemme.

Hva ønsker du deg av Litteraturhuset? Still spørsmål!

KULTURENS REDNINGSMANN: Direktør i Fritt ord, Erik Rudeng, har tenkt å bruke 100 millioner kroner, av Fritt ords formue på 2,3 milliarder, på Litteraturhuset.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling