Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Litteraturkritiker plagierte - mistet jobben og planlagt bokprosjekt

Tatt for plagiat i 27 anmeldelser i Bergens Tidende.

MISTET JOBBEN: Litteraturanmelderen i Bergens Tidende som ble tatt for plagiering, ble sparket fra jobben etter avsløring om plagiat. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MISTET JOBBEN: Litteraturanmelderen i Bergens Tidende som ble tatt for plagiering, ble sparket fra jobben etter avsløring om plagiat. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): En litteraturanmelder i avisa Bergens Tidende har kopiert i stor stil. Etter at avisa ble varslet, har de gjennomgått alt anmelderen har skrevet og konkludert med at det har skjedd ved 27 ulike tilfeller.

Anmelderen det gjelder, er Silje Stavrum Norevik, som har vært tilknyttet avisa siden 2005 og bidratt med 843 artikler.

Stoppet bokprosjekt

Da det ble kjent, bestemte også Gyldendal å stoppe utgivelsen av den planlagte boken «Jakten på den gode litteraturkritikken» av Stavrum Norevik.

Det var i oktober i fjor at BT ble kjent med saken. Norevik skrev selv en beklagelse i avisa samme måned.

BT fikk varsel om at en av avisas litteraturanmeldere hadde kopiert passasjer fra andre anmeldere. Disse formuleringene brukte skribenten i sine egne anmeldelser.

Fra fem tilfeller til 27

Den gang varslet BT om fem tilfeller av plagiat i Stavrum Noreviks anmeldelser. De tok da kontakt med mediearkivet Retriever og det svenske selskapet Urkund, som jobber med å avdekke plagiat i mediene.

BT har tatt plagiatet svært alvorlig.

Avskrift uten kildehenvisning er en krenkelse av åndsverksloven, brudd på presseetikk og BTs etiske regelverk. Sjefredaktør Øyulf Hjertenes beklager det som er skjedd i en artikkel i egen avis.

Anmelderen beklager

BT sa i høst, da saken ble kjent, opp kontrakten med anmelderen. Hun og BT har samarbeidet om undersøkelsene, skriver avisa.

Sjefredaktør Hjertenes sier følgende til egen avis:

- På vegne av Bergens Tidende beklager jeg overfor skribentene som er blitt kopiert. Og jeg beklager overfor leserne.

Den plagiat-avslørte litteraturkritikeren har, ifølge Journalisten, mottatt om lag 700 000 kroner i kritikerstipender de siste tre åra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media