Litteraturslit

Mens interessen for billigbøker øker, opplever bokhandlerne en kraftig nedgang i salg av skjønnlitteratur for voksne.

Danker ut Sandemo

Hittil i år har omsetningen av norsk skjønnlitteratur for voksne sunket med hele 24 prosent i forhold til i fjor. Salgsnedgangen for oversatt skjønnlitteratur er på 30 prosent. Det viser ferske tall fra Forlagsentralen, Norges største bokdistributør.

Alvorlig

- Tendensen er alvorlig, men ikke radikal, sier direktør Einar Einarsson i Bokhandlerforeningen. Han mener nedgangen er et samfunnsproblem og frykter at den kan få konsekvenser for folks leseevne og tilegning av kunnskap.
Bokhandlerbransjen har drøftet nedgangen med forlagene, men administrerende direktør Tom Vister i Norli Bokhandel i Oslo ser likevel ingen grunn til langsiktig bekymring.

Svinger

- Salget svinger fra år til år. Vi regner med å være på pluss-siden igjen til høsten, sier han. Han tror mangel på de store bestselgerne kan være en årsak til salgsnedgangen.

Takket være barnebøker er ikke tallene for skjønnlitteratur totalt så dramatisk som omsetningen av voksenlitteratur antyder. Med en økning på 27 prosent for norsk skjønnlitteratur for barn og 21 prosent for oversatt skjønnlitteratur, sørger barnelitteraturen for at omsetningen av skjønnlitteratur totalt bare er ni prosent lavere enn i fjor.