Litteratursøstrene

De er søstre, og gir Bok-Norge et ansikt. Den ene skriver romaner, den andre er litteraturreporter.

Trude Marstein (27) mener at storesøsteren Kari Marstein (34) har mye av skylda for at hun ble litteraturinteressert. Trude er nettopp kommet med bok nummer to, «Plutselig høre noen åpne en dør». Kari er programleder for «Leseforeningen», som sendes på NRK2 på søndager.

Sju års forskjell

Søstrene ser på hverandre. Det er sju års aldersforskjell. Kari er eldst. Hun hvisker til Trude:

- Skal vi si hva som egentlig er grunnen til at du ble forfatter? Nei, forresten. Vi kan ikke gjøre det, sier hun før søsteren rekker å svare.

Så forteller de det likevel.

- Da Trude var liten, var det så godt å trøste henne. Derfor hendte det at jeg kløp henne til hun begynte å gråte. Så kunne jeg trøste. Da la hun armene godt rundt halsen min. Det var så deilig. ...Uff, så forferdelig å tenke på det nå, sier Kari.

- Er det rart hun ble forfatter, med en så grusom storesøster?

De ler. Er tydelig gode venner.

Mutasjon

- De andre i familien vår er ikke så litteraturinteresserte, selv om de også leser. Faren vår er lege. Han mente at Trude ikke har gener for å skrive, og at det derfor må ha skjedd en mutasjon, sier Kari.

Hun har hovedfag litteraturvitenskap, og har blant annet jobbet som frilanser i forlag før hun begynte i NRK. Planer om å skrive selv har hun ikke. Trude har også studert litteraturvitenskap, seinere gikk hun på forfatterstudiet i Bø.

- Etter å ha tatt litteraturvitenskap grunnfag, tok jeg noen samfunnsfag for å bli flink i noe, jeg også. Kari var jo så kjempeflink på litteratur, sier hun.

Storesøstersyndromet

- Kari var lenge veldig «storesøster», men det har jevnet seg mer ut nå, sier Trude. Kari nikker:

- Det har jo skjedd så enormt mye med deg etter at du begynte å skrive, og kanskje særlig etter at du debuterte, sier hun og er veldig «storesøster» igjen. Trude ser på søsteren. De er nære, og følger nøye med på hverandre. Stolte er de begge to. Trude er kanskje ekstra opptatt av hva programlederen sier når hun ser på «Leseforeningen», og Kari klarer ikke å være helt «uhildet» når hun leser Trudes bøker, som hun synes er fantastisk gode.

De leser mye begge to, og innrømmer at det blir mye litteraturprat når de treffes. Og det gjør de ofte.

Trude tror hun bruker Kari mest.

- Men det er stort å merke at også Kari kan bruke meg, sier hun.

- Jeg skjønner forresten ikke hvordan noen klarer å debutere uten å ha en storesøster i miljøet. Å ha Kari der har betydd en enorm trygghet for meg, sier Trude.

Kari på sin side synes det virker utrolig tøft å debutere.

- Det kommer jeg aldri til å gjøre, sier hun. - Men så har jo ikke jeg noen storesøster, heller, da!

Søt hevn

Kari kjenner seg igjen i Trudes bøker.

- De treffer meg veldig, men det gjelder vel alle. Jeg tror ikke det nødvendigvis har noe med at vi er søstre å gjøre. Heller det at vi kjenner hverandre så godt, sier Kari.

- Egentlig skriver jeg bare om deg, erter Trude. - Jeg skriver for å få hevn. Skriv det! Begge ler, men Kari ser nesten litt skyldtynget ut.

- Som storesøster er det vel alltid mye man angrer på seinere at man gjorde... Kanskje det virkelig var derfor Trude måtte bli forfatter?

- Ja, sier Trude, - det var derfor.

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no