KINAS AMBASSADØR til Norge, Tang Guoqiang, argumenterer i Dagladet 10. november for at årets fredsprisvinner oppvigler til «voldelig revolusjon» og «regimeendring». Artikkelen er del av en høyst uvanlig svertekampanje fra et lands myndigheter mot en av sine borgere.
ETTER VÅRT SYN står Liu trygt plantet i en sterk fredelig tradisjon. Han fremmer reformer i retning av demokrati, rettsstat og respekt for menneskerettighetene. Liu og hans likesinnede argumenterer i Charter 08 for at Kina kan unngå opprør og voldelige konflikter ved å innføre slike reformer. Kinesiske institusjoner vil da bli bedre i stand til å løse de mange sosiale, økonomiske og etniske konfliktene i landet.
Charteret legger betydelig vekt på de mange fremskrittene som Kina har gjort de siste tiårene, bort fra fattigdommen og «den absolutte totalitarismen» som rådet under Mao Zedong. Det har også skjedd en gradvis tilnærming til internasjonale menneskerettigheter, blant annet ved at Kina signerte de to viktigste internasjonale konvensjonene om menneskerettigheter i 1997 og 1998. Men så langt har landet bare forpliktet seg rettslig til å følge konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. De kinesiske lederne har valgt å sette de sivile og politiske rettighetene på vent.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger