Kokken i kulissene: I 12 år sto Liv Gregersen Kongsten i kulissene og laget mat for tv-kokken Ingrid Espelid Hovig. Selv ville hun aldri på tv. Her står hun blant kokebøkene på Mills-fabrikken, hennes arbeidsplass i 49 år. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Kokken i kulissene: I 12 år sto Liv Gregersen Kongsten i kulissene og laget mat for tv-kokken Ingrid Espelid Hovig. Selv ville hun aldri på tv. Her står hun blant kokebøkene på Mills-fabrikken, hennes arbeidsplass i 49 år. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Liv (76) laget Ingrid Espelid Hovigs «juksemat»

- Jeg laget alle rettene ferdig som Ingrid viste fram.

(Dagbladet): - Når folk spør meg om jeg ville byttet med Ingrid svarer jeg alltid «absolutt ikke!» Jeg er fryktelig glad for at det var Ingrid som sto der og ikke jeg, sier Kongsten og forsetter:

 Gode venner:  Liv Gregersen Kongsten var «juksekokken» til Ingrid Espelid Hovig, og de to damene utviklet et nært vennskap. Her er heftet «Norsk mat med tradisjon» avbildet, som ligger på Mills-fabrikken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Gode venner: Liv Gregersen Kongsten var «juksekokken» til Ingrid Espelid Hovig, og de to damene utviklet et nært vennskap. Her er heftet «Norsk mat med tradisjon» avbildet, som ligger på Mills-fabrikken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Vi var jevnbyrdige. Uansett hvem som sto foran kamera eller bak i kulissene.

SAMMEN PÅ KJØKKENET: Her er Liv og Ingrid sammen på kjøkkenet. Bildet er hentet fra boka «90 retter til Ingrid Esepelid Hovig». Foto: Studio Dreyer Hensley / Gyldendal
SAMMEN PÅ KJØKKENET: Her er Liv og Ingrid sammen på kjøkkenet. Bildet er hentet fra boka «90 retter til Ingrid Esepelid Hovig». Foto: Studio Dreyer Hensley / Gyldendal Vis mer

Liv Gregersen Kongsten jobbet i 12 år sammen med «hele Norges matmor» Ingrid Espelid Hovig i «Fjernsynskjøkkenet» som gikk på NRK.

HELE NORGES MATMOR:  Ingrid Espelid Hovig fyller 90 år i år, og blir hyllet med ei bok. Hun forteller at hun og Liv er gode venner, og syns hun var til fantastisk hjelp i «Fjernsynskjøkkenet».
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HELE NORGES MATMOR: Ingrid Espelid Hovig fyller 90 år i år, og blir hyllet med ei bok. Hun forteller at hun og Liv er gode venner, og syns hun var til fantastisk hjelp i «Fjernsynskjøkkenet». Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Hovig er kjent for sin persilledusk og setningen «også he me juksa litt», men der hvor Ingrid startet på en matrett, gjorde Liv den ferdig på bakrommet.

 «- Hadde bare Liv, jeg»  Etter å ha laget «Fjernsynskjøkkenet» alene i 20 år, trengte Ingrid Espelid Hovig litt hjelp, forteller Liv Gregersen Kongsten. I 12 år jobbet de to. - Sammen var vi krutt, sier Kongsten.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
«- Hadde bare Liv, jeg» Etter å ha laget «Fjernsynskjøkkenet» alene i 20 år, trengte Ingrid Espelid Hovig litt hjelp, forteller Liv Gregersen Kongsten. I 12 år jobbet de to. - Sammen var vi krutt, sier Kongsten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det var nok jeg som hadde «juksa litt» og laget alle rettene ferdig som Ingrid viste fram, sier Kongsten.

 Millsfabrikken: I 49 år jobbet Kongsten for nåværende «Mills». Her fra fabrikkens eget museum hvor det henger både bøker og bilder fra Kongstens yrkesliv. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Millsfabrikken: I 49 år jobbet Kongsten for nåværende «Mills». Her fra fabrikkens eget museum hvor det henger både bøker og bilder fra Kongstens yrkesliv. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

23. juli kommer boka «90 retter til Ingrid Espelid Hovig» i anledning Hovigs 90-årsdag. Der presenterer en rekke kjente kokker oppskrifter og historier om Ingrid, deriblant Kongsten.

Reklamemøte
Kongsten, som jobbet på «Margarinfabrikken» (dagens Mills) i over 49 år, møtte Hovig første gang i 1964 da de skulle lage en reklamefilm om Melange margarin. Det ble starten på et langt og nært vennskap.

-Jeg laget maten vi skulle bruke i filmen, men vi hadde glemt å tenke på oss selv. Inn kommer Ingrid med fersk loff med salami-pølse og glass med melk. Det smakte helt fantastisk! Hun reddet oss den dagen, sier den pensjonerte 76-åringen.
Kongsten er oppvokst i en søskenflokk på sju i Holmestrand i Vestfold, og interessen for mat mener hun kom inn med morsmelka. Ferdig utdannet husstellærer fra Danmark, fikk hun som 25-åring et brev fra Margarinfabrikken.

 Bok til Ingrid:  Til uka kommer boka «90 retter til Ingrid Esepelid Hovig». En av dem som har bidratt med både oppskrifter og historier er hennes gode venninne og «juksekokk», Liv Gregersen Kongsten.
Bok til Ingrid: Til uka kommer boka «90 retter til Ingrid Esepelid Hovig». En av dem som har bidratt med både oppskrifter og historier er hennes gode venninne og «juksekokk», Liv Gregersen Kongsten. Vis mer

- De hadde blitt anbefalt meg, så da startet jeg med å holde kurs, være produktutvikler og skrive oppskrifter, sier Kongsten.

- Trengte hjelp
Kongsten forteller at Hovig, som hadde jobbet alene med «Fjernsynskjøkkenet» i 20 år, følte hun trengte litt hjelp og ringte sin gode venninne.

HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK:  Eyvind Hellstrøm Foto: Lars Myhren Holand
HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK: Eyvind Hellstrøm Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Det er enormt mye før og etterarbeid med å lage mat på tv. Jeg tror Ingrid syntes det var godt med litt nye innspill til oppskrifter og alt hun hadde ordnet på egenhånd. Det ble bare til at når jeg hadde hjulpet til et par ganger, ble jeg bare værende, sier Kongsten og legger til:

HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK:   Bent Stiansen Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK: Bent Stiansen Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Vi laget over 110 programmer med «Fjernsynskjøkkenet». Vi var på en måte forut for vår tid. Og vi jobbet utrolig effektivt.

Trivdes bak kamera
76-åringen forteller at kjøkkenet som var vist på tv var flott, men i kulissene sto hun og laget mat mellom lydutstyr og kameraer.

HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK:  
Lars Barmen 

Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet
HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK: Lars Barmen Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet Vis mer

- Komfyren jeg brukte sto på en pall og vann hentet jeg på bakrommet. Det var et improvisert kjøkken, sier Liv og ler.

Kongsten har hatt mange verv og lederstillinger, og jobben i Mills har hun gledet seg til hver eneste dag. Likevel var det å være juksekokk for Fjernsynskjøkkenet noe av det som har gledet henne mest.

- Den amerikanske kokken Julia Child hadde 10-15 assistenter med seg. «Jeg har Liv, jeg» sa Ingrid en gang. Det var bare oss to, og det var mer enn nok for oss, sier Kongsten og smiler.
  - Fantastisk Jubilanten selv setter stor pris på innsatsen Kongsten gjorde under «Fjernsynskjøkken»-tida, og forteller at Liv er hennes gode venn.

HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK:   Jamie Oliver Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK: Jamie Oliver Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Liv var fantastisk å arbeide sammen med. Jeg ble veldig glad da vi fikk ja på spørsmålet om hun kunne hjelpe bak i kulissene. Hun hadde jo sin egen jobb som husstellkonsulent i Millis, skriver Hovig i en sms til Dagbladet.

Hele Norges matmor beskriver Kongsten som den «fødte pedagog og kunnskapsrik som få». Hovig forteller også at Liv møtte i studio om morgenen med spesielle fat, fjøler og servietter til å presentere maten på, og at dette var Livs private redskaper.

HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK:  Wenche Andersen 
Foto Hans A. Vedlog/Dagbladet
HYLLER ESPELID HOVIG I NY BOK: Wenche Andersen Foto Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Vi diskuterte sjelden hva programmene skulle handle om, det avgjorde jeg sammen med produsenten. Så skrev jeg nokså detaljert manus og sendte det til Liv. Ut fra det visste Liv hva hennes jobb ville være, skriver Hovig i en sms og fortsetter:

- Hun var enestående. Hun forsto nøyaktig hva jeg mente, uten at jeg behøvde å forklare det med ord.