DØDE I HELGA: Liv Dommersnes var kjent for sitt arbeid ved flere teatre. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DØDE I HELGA: Liv Dommersnes var kjent for sitt arbeid ved flere teatre. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Liv Dommersnes er død

Skuespilleren ble 91 år gammel.

Liv Dommersnes ble ansatt som skuespiller på Nationaltheatret i 1941, og jobbet ved teateret i flere perioder fram til hun pensjonerte seg. Hun var også skuespiller ved Studioteateret, Edderkoppen og Oslo Nye Teater.

Hun debuterte i Bjørnstjerne Bjørnsons stykke «Geografi og kjærlighet» på Nationaltheatret i 1942. Det var det siste stykket som ble regissert av Bjørnsons sønn Bjørn.

Noen av hennes mest betydelige roller var som Rakel i «Over Ævne I», Julie i «Romeo og Julie» og Varja i «Kirsebærhaven». Hun gjorde seg også bemerket i flere ledende roller i Ibsen-stykker, ikke minst som Nora i «Et dukkehjem».

Dommersnes hadde også en landskjent stemme gjennom sin lange karriere i Radioteateret i NRK. Hun var med i nesten 100 produksjoner.

Liv Dommersnes ble også regnet som en av landets fremste lyrikktolkere og høstet stor anerkjennelse for sine opplesninger av poesi av blant andre Olaf Bull, Edith Södergran og Claes Gill.

Dommersnes ble statsstipendiat i 1984, mottok Oslo bys kunstnerpris i 1985, Herman Wildenveys poesipris i 1999 og Anders Jahres kulturpris i 2000. Hun ble utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000.

Liv Dommersnes var gift med skuespilleren Jens Bolling før hun skilte seg i 1952. Hun var deretter gift med legen Ivar Dommersnes fra 1968 og til hans død i 1994.

I 2001 ga hun ut endringsboken «Alt har sin tid», der hun skrev om sitt lange og hemmelige forhold til forfatteren Johan Borgen.

(NTB)


Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer