Liv har lyst på Cuba

HAVANNA (Dagbladet): - Noen land kommer til deg når tida er inne. Dette er min tid for Cuba, sier Liv Ullmann (63). Etter et par døgn i Havanna, føler hun allerede pulsen og rytmen, og nå håper hun å få møte Fidel Castro.

Det ville vært veldig interessant å få møte ham og høre ham snakke. Det er alltid spennende å møte mennesker som styrer land og kan avgjøre lands skjebne, sier Ullmann til Dagbladet - som ikke liker alt Castro sier og gjør.

- Jeg stiller nok spørsmål ved noen av visjonene i dette landet, men det er mye som er bra her. Trass i dårlig økonomi, som blant annet skyldes den amerikanske boikotten, har Cuba et godt utdanningssystem og helsevesen. Og det satses mye på kunst og kultur, noe jeg synes er viktig.

Ullmann-festival

Og kanskje kommer Fidel: Han skal være en beundrer av den norske filmdivaen, som denne uka hylles med en egen festival i Havanna.

Fram til 28. april vises de meste kjente filmene med Ullmann i hovedrollen, som «An-Magritt», «Høstsonaten», «Viskninger og rop», samt «Kristin Lavransdatter og «Troløs», som Ullmann har regissert.

Regissør Arne Skouen (88), som ga Ullmann hovedrollen i «An-Magritt» in 1969, deltar også i den norske filmmønstringen.

På en godt besøkt pressekonferanse fredag ble Ullmann presentert som en av de største personlighetene i filmverdenen. Ullmann kvitterte med å utrope Skouen til en av de aller beste regissørene, ved siden av Ingmar Bergman og Jan Troell.

Må droppe Ole Bull?

Mens Ullmann ble mottatt som den stjernen hun er her på Cuba, opplever hun ikke samme begeistring hjemme i Norge. Hennes siste prosjekt, en film om komponisten og verdensborgeren Ole Bull - henger i en tynn tråd.

Manuset er klart, skrevet av Arve Tellefsen, Ketil Bjørnstad og Ullmann i fellesskap, men Norsk Filmfond nøler med finansieringen.

- Man kjenner at man står med hatten i hånda. Det er tre kompetente mennesker som har kommet med et flott tilbud til Norge, men det blir bare stykkevis fulgt opp. Med en slik lunkenhet er det vanskelig å skape noe. Nei, det er ikke akkurat noe inspirerende miljø, sier Ullmann - som imidlertid er svært fornøyd med arbeidet Norsk filminstitutt gjør for å fremme norsk film i utlandet.

Liv om livet

I september starter innspillingen av Ingmar Bergmans første film på 20 år, en variant av «Scener fra et ekteskap» 20 år etter. Men før det skal de tre filmdronningene Ullmann, Bibi Andersson og Ghita Nørby, henholdsvis fra Norge, Sverige og Danmark, snakke om livet i en tysk dokumentarfilm.

- Det er fint at det vises interesse for å lage en film med tre kvinner over 60. Vi kan vise hvor mye livet har å by på, også i den alderen, sier Ullmann.

NYTER LIVET: Liv Ullmann er på Cuba for å delta i en filmfestival til ære for seg selv, og nyter livet sammen med lokale filmentusiaster.