Liv Køltzow er nummer 13

Hvorfor er «Verden forsvinner» blant vår tids beste bøker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Etter mange år uten forandringer kom alle på èn gang, de flettet seg sammen og skapte kjedereaksjoner, og høsten nittenåttini da alt dette skjedde, tok seg da Nina Blindheim noen år senere tenkte tilbake på det nesten ut som et portrett av ødeleggelsen- (...)».

De 25 beste

Dagbladets jury har kåret de 25 beste norske romanene og novellesamlingene de siste 25 åra. Bøkene vil bli presentert i Dagbladet de neste ukene.

Lista så langt:

13. Liv Køltzow «Verden forsvinner»

14. Hans Herbjørnsrud «Blinddøra»

15.«Latours katalog» av Nikolaj Frobenius

16. «Thranes metode og andre noveller» av Øystein Lønn

17. Frode Grytten «Bikubesong»

18. «Skråninga» av Carl Frode Tiller

19. «Ut og stjæle hester» av Per Petterson

20. «Seierherrene» av Roy Jacobsen

21. «En vinterreise» av Ragnar Hovland

22. «Naiv. Super» av Erlend Loe

23. «Plutselig høre noen åpne en dør» av Trude Marstein

24. «Huset med den blinde glassveranda» av Herbjørg Wassmo

25. «Om bare» av Vigdis Hjorth

Slik er leserens første møte med hovedpersonen i Liv Køltzows Bragepris-vinnende roman «Verden forsvinner». Det er en roman om tap, savn og kriser, om å ønske seg noe annet enn det man har. En roman om å innse at man har gjort noen feil valg i livet. Problemstillinger som er gjenkjennelig for de fleste mennesker, selv om romanens Nina Blindheim er i midten av førtiåra.

Flink pike

Nina Blindheim er, og har alltid vært, «flink pike.» Hun ble lege, som sin far. Ikke fordi det nødvendigvis var et gjennomtenkt yrkesvalg. I en bittersøt sekvens mot slutten av boken, erkjenner Nina for seg selv at hun jo var dødelig ungpikeforelsket i farens legevenn, og at det kan ha påvirket valget hennes.

Nina har i hele sitt voksne liv slitt mellom sitt pliktoppfyllende og omsorgsfulle jeg, og trangen til å gi opp hverdagen og bli forfatter. Hun har nemlig en mer «egoistisk» side også; som nyutdannet lege tok hun permisjon fra jobben. Hun levde av penger hun hadde arvet, og skrev to romaner. Siden har hun konsentrert seg om legegjerningen, men samtidig savnet å skrive.

Langsomt

Historien om Nina fortelles langsomt og ettertenksomt, en fortellermåte som kjennetegner Køltzow som forfatter. Likevel er aldri denne boken kjedelig. Tvert i mot er det en befrielse å lese en roman som tar seg tid, som analyserer seg gjennom denne på utsiden vellykkede kvinnens kaotiske indre. Hele tiden blir vi presentert for sterke Ninas dobbelthet. For eksempel i ekteskapet til historieprofessoren Audun. Han er dominerende, sjalu og uberegnelig, en kontrast til Ninas omsorgsfulle, blide og sosiale vesen. Stormen i ekteskapet tilspisser seg, og parallelt fortelles det om Murens fall i Tyskland. Nina ser ektemannen forsvinne lenger og lenger bort, de så vidt voksne barna klarer seg på egen hånd. Så skjer det to ting som får Nina til virkelig å tenke over hva hun vil med livet sitt; en god kollega og venn dør brått, og lillebroren får hjerteinfarkt.

Liv Køltzow er en av disse stillferdige forfatterne som alltid har vært der, men som fortjener en større plass i bokelskeres bevissthet. Og det er mulig det er på grunn av denne ambivalensen i menneskers følelsesliv Køltzow beskriver, at mange kvinnelige lesere lar seg begeistre. Men en hver mann som ikke har seilt gjennom livet bør også finne ting i bøkene hennes, ikke minst i «Verden forsvinner», som er verdt å tenke over.

INNSIKTSFULL: ««Verden forsvinner» er en klok kvinnes og en moden forfatters verk- en kvinne med dyp innsikt i menneskelige relasjoner, og en forfatter som behersker sine litterære virkemidler til fulle.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1997. Foto: LARS EIVIND BONES
INNSIKTSFULL: ««Verden forsvinner» er en klok kvinnes og en moden forfatters verk- en kvinne med dyp innsikt i menneskelige relasjoner, og en forfatter som behersker sine litterære virkemidler til fulle.» Fra Dagbladets anmeldelse i 1997. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer