LEDER

Liv og lemmer går tapt. Norske myndigheter må gripe inn

Dagbladets snøkrabbe-avsløringer avdekker en grenseløs kynisme.

Liv og lemmer går tapt. Norske myndigheter må gripe inn
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagbladets arbeid med den såkalte «snøkrabbesaken» har de siste ukene tatt nye, dramatiske vendinger. Som ved en makaber og tragisk tilfeldighet fikk nylig en norsk fiskebåt et lik i trålen. Obduksjonen viste at den omkomne var en av fiskerne som vi har omtalt i våre reportasjer, som forsvant på havet i 2016. Dagbladet reiste også til Ukrania, og møtte Alexander - som overtok den døde fiskerens plass ved lina på snøkrabbebåten i Smutthullet i Barentshavet. Han ble kastet på havet etter å ha hektet seg fast i lineutstyret, reddet opp - men påført en alvorlig skade. Den utdannede møbelsnekkeren hadde mistet sin høyre hånd. Den han løftet til en hilsen på bildene før seilasen i Norge, med et v-tegn.

Det er samme, latviske rederi som går igjen i mange av sakene Dagbladet har omtalt. Liv og lemmer settes på spill, men det latviske rederiet - Baltjura-Serviss - løfter tilsynelatende ikke en finger for å gi skadde eller etterlatte noen erstatning. Det vitner om en nærmest grenseløs hensynsløshet overfor andre mennesker. Alexander, som mistet armen, skal ha forsøkt å få rederiet med på et kompromiss: Han sa fra seg erstatningen, hvis selskapet kunne betale for en protese. Heller ikke dette skal han ha fått svar på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer