Liv og røre i hovedstaden

Til helga fylles byen av gjøglere, veteranbiler, volleyballspillere, båter og teddybjørner når handelsstanden byr på fest.

Bak festlighetene som skal trekke oss ut i gatene - og gjerne inn i butikkene - står den nye Oslo Sommerfestival i regi av Oslo Handelsstands Forening, Aker Brygges Fjordfestival og Færderseilasen.

Og det passer jo godt samme helg som folk flest får feriepengene i lomma.

- Dette skal bli en tradisjon, vi planlegger å ha fire festivaler i året, sier Liv Berven fra Oslo Sommerfestival. Festivalen har sin forløper i dagene «Glade Oslo», som i fjor samlet flere hundre tusen mennesker i sentrum i løpet av tre dager.

Sandvolley og sykkeltriks

For de sportsinteresserte blir det Nordisk mesterskap i strandvolleyball. Både lørdag og søndag kan du følge kvalifiseringen fra tidlig om morgenen.

På Jernbanetorget blir det også noe å se på for de med interesse for kombi-sport. Hva med litt trampolinehopping med ski på bena eller sykkeltriksing på paller?

- Vi skal bygge to sandvolleybaner med tribuner på Rådhusplassen. Og Sykkelshowet blir litt tøft. De hopper fra paller til paller, så vidt jeg har forstått, forteller Berven.

Golfsporten brer om seg, nå også på sjøen. Fjordfestivalen skal lage en flytende green ved Aker Brygge, hvor du kan prøve å treffe hullet for en hundrelapp. Pengene går til Røde Kors.

Båt og bil

Festen starter torsdag kveld med at vinner av siste etappe i Volvo Ocean Race, båten djuice, seiler inn til Aker Brygge. Er du en av dem som har heiet båten frem via tv-skjermen, kan du nå møte opp i velkomstkomitéen.

Neste dag står også i vannets tegn, da går startskuddet for Færderseilasen som ender i Horten lørdag. Her kan du vente deg et tusentalls båter i sakte kappløp ut fjorden.

I tillegg fyller Norsk veteranklubb 50 år, og på lørdag blir det parade gjennom Karl Johans gate, selv om den egentlig er bilfri gågate i anledning helga. Både sportsbiler, luksusbiler og brannbiler av gammel årgang skal vise seg frem.

Byen angripes

- Det blir sjøaktiviteter på fredag, noe for alle på lørdag og noe for barna på søndag, forteller Einar Bratten fra Fjordfestivalen.

På lørdag stiller de med storangrep på Akershus festning og Aker Brygge av Tordenskiolds menn, med kostymer, fektekamp og ekte kanonsalver.

- I fjor røykla vi hele festningen. Majorstua politistasjon hadde ikke fått bekjed, så de rykka ut og trodde det var bombeangrep i sentrum, humrer Henning Haust, med karriere som en utkledt Tordenskiold.

Barnas dag

Søndag bli det show med Stian Barsnes Simonsen fra tv-programmet Reser, vinnerne av jr. Grand Prix og OL-gullvinner Kari Traa i Vika. I Spikersuppa oppfordres alle barn til å ta med seg bamsen sin til utstilling i anledning teddybjørnens 100-årsdag.

Og alle dagene vil 20 «gledesspredere» gå rundt i byen i gjøglerkostymer med tyll og klovnemasker for å live opp stemningen.

- De jobber to og to og har tematiserte kostymer. Noen har for eksempel barnevogn og noen er fiskere. Det gjelder å finne på ting som egner seg ute. Dagene skal være for alle, avslutter Liv Berven.

Programmer og mer informasjon finner du på sidene til Olso Sommerfestival, Fjordfestivalen og Færderseilaset.

UNGDOMSFAVORITT:</B> Stian Barsnes Simonsen kjent fra tv-programmene Hotel Cæsar og Reser kan du se i Vika på søndag.
SÅ SANDA FYKER:</B> Det blir Nordisk mesterkap i strandvolleyball på Rådhusplassen fra lørdag av.
SEILAS I OSLOFJORDEN:</B> Færderseilasen starter fredag. I fjor var det over tusen båter med i seilaset, og det tok mer enn to timer tok før alle båtene hadde passert startlinjen i Indre Havn.