Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liv Osa føler seg uthengt

Skuespiller Liv Osa slår tilbake mot Nils Johan Ringdal. - Jeg ble aldri misbrukt av teatersjef Toralv Maurstad under ansettelsesprosessen på Nationaltheatret. Og vi hadde aldri et forhold, sier hun.

- Har bedt om unnskyldning

Vil ha ny bok om Nationaltheatret

Kapittelet i Ringdals jubileumsbok «Nationaltheatrets historie» som opprører Osa med flere omhandler streiken på Nationaltheatret i 1979. Der skriver Ringdal: «Om sommeren ansatte Maurstad én ung skuespiller, med talent og NSF-medlemskap (Norsk Skuespillerforbund, red. anm.) sågar; Liv Osa. Hun ble mobbet som ingen før i teaterhistorien. Hun hadde latt seg misbruke av Maurstad da han foretok en lovlig ansettelse.»

Reagerer sterkt

- Toralv Maurstad har alltid behandlet meg med den største respekt - og det på en armlengdes avstand, sier Liv Osa til Dagbladet.

Hun reagerer sterkt på at en historiker som Ringdal bringer videre rykter og insinuasjoner som får det til å se ut som om hun lå seg til en jobb på teatret.

- Det er slik folk leser boka, skjønner jeg. Ringdal har en så kryptisk skrivestil at det er vanskelig å skjønne hva han egentlig sikter til. Og han har ikke spurt meg personlig om hva som skjedde.

- Sjekket ikke Ringdal saken med deg da han arbeidet med boka?

- Nei. Jeg har faktisk aldri snakket med ham.

- Hadde du stilt opp til et intervju med ham?

- Selvfølgelig.

«Lammekjøtt»

Liv Osa var en blond Vossa-jente på bare 22 år, og kom rett fra Teaterskolen da hun begynte på Nationaltheatret sommeren 1979.

- Jeg ble formelt ansatt om vinteren, før vi var ferdige på skolen. Og det stemmer at det var Toralv Maurstad selv som ansatte meg. Det er teatersjefens privilegium å kunne ansette «sine» folk. De trenger ikke konsultere med kunstnerisk råd eller andre instanser. På det tidspunktet var det ingen andre skuespillere under 30 år på Nationaltheatret.

Nils Johan Ringdal skriver at Liv Osa ble teaterhistoriens største mobbeoffer fra første arbeidsdag. Det ble ropt «lammekjøtt» i gangene etter henne.

Tøff periode

- Ringdal bruker sterke ord, men det stemmer at det var en tøff periode. Jeg fikk så øra flagret i garderoben. Jeg var veldig ensom. Problemet med Ringdals bok er at han ikke får fram hvorfor:

- Man skal huske at jeg ble ansatt i en turbulent tid med store politiske motsetninger på huset. Like etter at jeg begynte, fikk sju andre skuespillere sparken. Samtidig var mine første prøver i et stykke som Toralv selv regisserte. Jeg falt mellom alle stoler. Det var som å bli kastet til løvene. Men de oppsagte hadde det vel tross alt verre, sier hun.

Maurstad avviser

Toralv Maurstad avviser at han skal ha «misbrukt» Liv Osa på noen som helst måte - seksuelt eller politisk.

- Jeg har ikke noe å skamme meg over, sier han.

- Liv Osa er en begavet skuespiller som fikk jobb i kraft av sitt talent. Vi to vet hva som er sant. Men folk vil jo gjerne tro og lese ting på helt spesielle måter. Uttrykket «misbrukt» må være en uheldig formulering av Ringdal, sier Maurstad til Dagbladet.

Gammelt agg

Han vil ikke være med på at han brukte Osa som en brikke i maktkampen på huset i 1979.

- Nei, på ingen måte. Men frontene var harde den gang når kolleger kunne rope ukvemsord etter en debutant. Det kan fremdeles sitte igjen agg og motsetninger fra den gang som Ringdal kan ha misforstått når han intervjuet folk.

Maurstad er selv intervjuet av Ringdal før boka kom, men ikke om denne saken.

- Vi snakket ikke om slike ting.

- Føler du dette som et angrep på deg og din lederstil?

- Nei.

TAR TIL MOTMÆLE: - Toralv Maurstad har alltid behandlet meg med respekt, sier Liv Osa til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media