Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liv til salgs

«Det gir nye grunner til å frykte døden.» Sånn reagerte den engelske forfatteren Alexander Pope på sin samtids biografibølge, for tre hundre år siden. Mens kollegaen Samuel Johnson snart hevdet at han elsket denne sjangeren så over all måte, at han, om så skulle være, var villig til å skrive «Et kosteskafts liv».

ENTEN BIOGRAFIEN

fyller vår samtids store kvinner og menn med dødsangst eller dødslengsel (med tanke på hvilke helteportretter som venter), er det i alle fall liv i sjangeren. Jamfør bokhøsten. Og for dem som alt måtte være lei, finnes det kanskje trøst i at det er verre andre steder. Våre egne sobre, sensasjonshungrige, akademiske, PR-kåte eller statsmannsaktige biografer må pent finne seg plass i skyggen av sine britiske kolleger. Britiske lesere har en biografifetisj.

MEN INGENTING KAN

likevel måle seg med utgivelsen britene fikk oppleve siste uka i september. Den nye Oxford Dictionary of National Biography (DNB) skal være den største kollektive satsningen innen humanistisk forskning i Storbritannia noensinne. Vi snakker om 55 000 minibiografier på til sammen 62 millioner ord, skrevet av omlag 10 000 bidragsytere. Og verket finnes ikke bare online, men også i en trykt utgave i seksti bind over 60 000 sider. Såpass må man kanskje forvente når det er snakk om en revidert og utvidet versjon av et av viktorianernes største monumenter. Den første DNB ble utgitt mellom 1885 og 1901 under ledelse av Sidney Lee og Leslie Stephen, Virginia Woolfs store far.

ER MAN INTERESSERT

i biografers egne liv - og i vår medievirkelighet kan slike sirkelbevegelser vanskelig unngås - kan man nå også lese «Lives for Sale». Her tilbyr en rekke britiske biografer sine beretninger om eget arbeid. Her utforskes blant annet biografens kikkermentalitet, og man får presentert sterke indisier på at også arkivrotter har sjel.

Og liv er altså til salgs; hvis ikke hadde vi ikke hatt biografier. For i underkant av 80 000 kroner kan du nå skaffe deg alle seksti bind av Oxford DNB. Såframt du bestemmer deg før 1. november. Til gjengjeld vil du få så mye liv til disposisjon, at du antakelig vil kunne holde det gående langt inn i evigheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media