Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liv Ullmann: - Dette er siste gangen

Nå trekker hun seg tilbake.

GRATULANTER I KØ: Premierefest på Nationaltheatret etter forestillingen «Fortrolige samtaler» lørdag kveld. Regissør Liv Ullmann ble hyllet som den helten og divaen hun er - sammen med ektemannen Donald Saunders. Foto: Anders Grønneberg
MED SOMBRERO: Regissør Liv Ullmann og de andre bak forestillingen måtte finne seg i å bli utkledd med hatter av skuespiller Mattis Herman Nyquist (til høyre). Til vestre lysdesigner Nick Schlieper fra Australia. Foto: Anders Grønneberg
HYLLER MARTE: Ved siden av regissør Liv Ullmann fikk hovedrolleinnehaver Marte Engebrigtsen (i midten) mye ros for tolkningen av Anna. Her sammen med bl.a. Anneke von der Lippe (t.h.), Mattis Herman Nyquist, Hermann Sabado, Liv Bernhoft Osa og Kari Simonsen (t.v.). Foto: Anders Grønneberg
TAKKET FOR SEG: Liv Ullmann takket generøst for tilliten og for på ha fått lov til å samarbeide med teatersjefene Tom Remlov og Hanne Tømta. Foto: Anders Grønneberg

Ingmar Bergmans stykke «Fortrolige samtaler» hadde premiere på Nationaltheatret i går. Stykket skal spilles store deler av året - i regi av Nationaltheatret og Riksteatret.

Da stykket var ferdigspilt, reiste publikum  seg i applaus og hyllet skuespillerne - og ikke minst regissør Liv Ullmann.

En lettet Ullmann Det var en lett oppskjørtet og lettet Liv Ullmann (77) som møtte venner, familie, kolleger og publikum på premierefest etter forestillingen. Hun kom sammen med ektemannen Donald Saunders.

- Ja, det var godt å få det overstått. Jeg er glad, sa Ullmann til Dagbladet på festen.
 
- Dette var siste gang, nå er det nok.

- Er du sikker på at du skal gi deg nå?

- Ja, det er jeg, sa Ullmann i går - noe hun også antydet i et intervju med Dagbladet Magasinet før jul (krever abonnement).

Overstrømmende Regissøren ble mottatt med applaus, klemmer og varme ord fra dem som hyllet henne på premierefesten. Liv Ullmanns smilte og pratet med kolleger og nær familie.

Riksteatersjef Tom Remlov og Nationaltheatersjef Hanne Tømta  var overstrømmende fornøyde:

- Vi er så heldige som har fått jobbet med Liv. Dette var en stor kveld og resultatet er strålende. Liv og skuespillerne innfridde på alle måter - en stor lettelse for at det gikk så bra.

Om Bergmans mor - Liv er en ener, men som en ener er hun også et krevende menneske som forlanger mye av sine skuespillere og sine omgivelser. Men hun har et stort hjerte. «Fortrolige samtaler» er ekte teater, som forandrer liv gjennom samtaler, legger Remlov til.

Stykket er basert Ingmar Bergmans mors dagbøker og liv.

Vi skrur tida 80-90 år tilbake. Anna (Marte Engebrigtsen) er midt i 30-åra, gift med presten Henrik (Mattis Herman Nyquist) og har et forhold til den unge teologistudenten Tomas (Hermann Sabado). Så kommer betroelsene, først til sin konfirmasjonsprest Jacob (Bjørn Skagestad).

Sterk hovedrolle Et fullsatt teater med mange skuespillerkolleger og kjente mennesker fra kultur og finansliv fikk se et vakkert og smertefullt kammerspill om utroskap, kjærlighet og betroelser - med nerve og gode skuespillerprestasjoner.

I hovedrollen som Anna var Marte Engebretsen sterk og til stede.

Dette er rollelista: Anna: Marte Engebrigtsen, Maria: Anneke von der Lippe, Henrik: Mattis Herman Nyquist, Karin: Liv Bernhoft Osa, Tomas: Hermann Sabado, Jacob: Bjørn Skagestad, fortelleren: Kari Simonsen.

Terningkast 5 Dagbladets anmelder konkluderer med terningkast 5 og skriver bl.a: «Resultatet er ordrikt, men også lett tilgjengelig. Det meste blir uttalt, forklart og diskutert. Det er nyansert, men sjelden subtilt».

«Fortrolige samtaler» spiller på Nationaltheatret fram til Riksteatret overtar med forestilling i Bodø 17. februar. Stykket skal spilles, både rundt om i Norge og Nationaltheatret, i ulike bolker.

Oppsetningen er også invitert til Bergman-festivalen på Dramaten i Stockholm høsten 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media