Liv Ullmann er tilbake på scenen - som regissør

- Det handler om det aller hemmeligste.

Hele Norges Grand Old Lady, Liv Ullmann har ikke tenkt å pensjonere seg. Fem år siden hadde hun suksess for Riksteatret med stykket «Lang dags ferd mot natt».

Liv Ullmann tilbake på Riksteatret, denne gang som regissør.

Ingmar Bergmans dagbøker 20 år etter at Liv Ullmann (76) regisserte Ingmar Bergmans «Enskilda samtal», blir det satt opp i regi av Riksteatret og Nationaltheatret. Stykket får tittelen «Fortrolige samtaler» på norsk.

- Ingmar ga meg sine dagbøker. Jeg bruker dette i stykket. Det blir med ting som ikke er med i filmen, sier Liv Ullmann.

Liv Ullmann var i en periode gift med Ingmar Bergman, som døde i 88 år gammel i 2007. Sammen har de datteren Linn Ullmann.

Dagbøkers hemmelighet - «Fortrolige samtaler» handler om det aller hemmeligste i et menneskes liv, det vi skriver ned i dagbøker, forteller Ullmann.

«Enskilda samtal» er en frittstående fortsettelse av «Den goda viljan», der vi møter ekteparet Anna (Pernilla August) og Henrik (Samuel Fröler) noen år senere.

Tom Remlov sier at han var spent på svaret da han spurte Norges internasjonalt mest anerkjente skuespiller, og at hun måtte tenke på det.

- Gøy på tur - Jeg har aldri hatt det så gøy som da jeg reiste med Riksteatret, så dette gleder jeg meg til, sier Liv Ullmann.

Skuespillerne er ikke valgt ennå, men teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, er full av forventning:

- Jeg tror at Liv med dette kan gjøre stykket i dag både klokere og mer nyansert enn hva Bergman gjorde

Skapt for Liv For tre år siden regisserte hun «Onkel Vanja» med bl.a Anders Baasmo Christiansen og Sverre Anker Ousdal.

Dette er en historie Bergman mente bare Liv Ullmann kunne fortelle.

Det er en historie om kjærlighet, troskap, frihet og livsmot. Her kommer Riksteatret til å by sitt publikum scenekunst på livet løs.  

Remlovs debut Tom Remlov har lagt sin tid som administrerende direktør ved Operaen bak seg, og presentere nå sitt aller første program for Riksteatret.

Ambisjonene er store, og mottoet er å gjøre scenekunst til allemannseie.

- Det betyr at vi må fortelle historier som forener oss, som vi alle kan kjenne som våre egne, sier han.

- Vårt publikum er hele Norges befolkning.  Det betyr at vi må fortelle historier som kan forene oss på tvers av de mange små og store forskjeller vi lever med her i landet, historier som vi alle kan kjenne som våre egne uansett hvor vi bor, sier teatersjef Tom Remlov.

REGISSERER IGJEN: Til høsten går Liv Ullmann (76) i gang med å regissere Ingmar Bergmans «Enskilda samtal» («Fortrolige samtaler»), i regi av Riksteatret og Nationatheatret. Det var hun som regisserte filmen i 1996. - Den handler om de aller dypeste hemmelighetene et menneske kan ha, sier Ullmann. Foto: Anders Grønneberg
PÅ TUR MED IBSEN: Henrik Mestad og Kim Haugen alternerer med å spille konsul Bernick i Henrik Ibsens «Samfunnets støtter». Her sammen med den danske regissøren Peter Langdal.
PÅ TUR MED IBSEN: Tom Remlov gikk fra Operaen til Riksteateret, og presenterer sitt aller første repertoar.
INGEN FØRSTEREISGUTT: Helge Jordal blir førstereisgutt, og har reist så lenge med stykket «Førstereisgutt» at han ikke kan kalles det lenger.
LAAANG NESE: Hanne Gjerstad Henrichsen som Pinocchio og regissør Teodor Janson.
«VIVA LA MAMMA»: En ellevill operakomedie med bl.a. Eli Kristin Hanssveen -her ser vi Operaens Espen Langvik i aksjon.