I STALLEN: Madonna er blant artistene som har inngåt 360-avtale med selskapet Live Nation. Det betyr at selskapet får inntekter fra alle deler av karrieren hennes, fra turneer til platesalg. Nå vil Live Nation slå seg sammen med billettgiganten Ticketmaster.      Foto: SCANPIX /AFP / ANTONIO SCORZA
I STALLEN: Madonna er blant artistene som har inngåt 360-avtale med selskapet Live Nation. Det betyr at selskapet får inntekter fra alle deler av karrieren hennes, fra turneer til platesalg. Nå vil Live Nation slå seg sammen med billettgiganten Ticketmaster. Foto: SCANPIX /AFP / ANTONIO SCORZAVis mer

Live Nation og Ticketmaster enige om fusjon

Beskyldes for musikk-monopol.

(Dagbladet.no): Den planlagte fusjonen mellom gigantselskapene Ticketmaster og Live Nation er godkjent av styrene til begge selskapene. Det melder blant andre New York Times i dag.

I forrige uke ble det kjent at selskapene var i samtaler om en fusjon.

Live Nation Entertainment
Dette er to av de største aktørene i konsertbransjen. Live Nation er verdens største konsertpromotør, mens Ticketmaster er en gigant innen billettsalg. De eier også et managementselskap, med 200 store artister i stallen. Live Nation har dessuten signert såkalte 360-avtaler med en rekke verdensstjerner, som Madonna og U2. 

I Norge eier Ticketmaster Billettservice, mens Live Nation eier landets største konsertpromotør, Gunnar Eide Concerts. Live Nation har også eierandeler i Festival Republic, som eier Hovefestivalen.

Det nye, fusjonerte selskapet får navnet Live Nation Entertainment, og får ifølge de to aktørene en verdi på 2,5 milliarder dollar. Det skriver nyhetsbyrået AP.

De to selskapene skriver i en felles uttalelse at aksjeeierne fra hvert selskap vil ende opp med å eie omtrent halvparten av det fusjonerte selskapet. Sammenslåingen skal gjøre dem bedre rustet til å markedsføre artistene sine og fylle stadioner, og de regner dessuten med å spare omkring 40 millioner dollar årlig i administrative utgifter. Det melder New York Times.

Finanskrisen har også vært et tema i forbindelse med fusjonen.

- Ved å kunne føre Live Nation og Ticketmaster inn i et felles samarbeid, får selskapene muligheten til å komme seg gjennom denne vanskelige perioden, og kan utvide mulighetene for live underholdning for publikum over hele verden, sier Barry Diller, styreformann i Ticketmaster, i uttalelsen.

- Monopol
Men fusjonen har også møtt kraftig motbør. Bruce Springsteen har kritisert planene på hjemmesiden sin, og skrevet at en fusjon vil kunne føre til at selskapet nærmest får monopol i markedet.

Fusjonsplanene har også blitt lagt merke til i det amerikanske senatet.

- Denne fusjonen vil skape en gigantisk og uutfordret makt over konsertgjengere og prisene de betaler for å se favorittartistene og -bandene sine. Den må bli møtt med skepsis og undersøkt nøye av justisdepartementet og handelskommisjonen, sier den demokratiske senatoren Charles Schumer til New York Times.

Det gjenstår å se om konkurransemyndighetene vil godkjenne fusjonen.