Livene til «Ingen grenser»-deltakerne snudd opp-ned

- Jeg blir nedringt av folk som vil jeg skal holde foredrag, det er flere henvendelser hver dag, sier Kenneth Birkenes etter tv-suksessen.

TRAPPER NED I JOBBEN:  Kenneth Birkenes blir kontaktet oppmot flere ganger om dagen av mennesker som vi høre om hans erfaringer. For kort tid siden måtte han ta seg en pause for å få tilbrakt nok tid med familien, og fra mai skal han trappe ned jobben i villmarksbutikken. Her er han sammen med kona Marthe og dattera Johanna hjemme i Elverum.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
TRAPPER NED I JOBBEN: Kenneth Birkenes blir kontaktet oppmot flere ganger om dagen av mennesker som vi høre om hans erfaringer. For kort tid siden måtte han ta seg en pause for å få tilbrakt nok tid med familien, og fra mai skal han trappe ned jobben i villmarksbutikken. Her er han sammen med kona Marthe og dattera Johanna hjemme i Elverum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mange ble rørt da «Ingen grenser»-gjengen nådde toppen av Snøhetta sammen med Lars Monsen. Siden Kenneth Birkenes (30) og de ti andre deltakerne sprettet sjampanjen på fjellet, har telefonen knapt sått stille. 

STUDIEPERMISJON:  Birgitt Skarstein har tatt permisjon fra statsvitenskapstudiene for å kunne jobbe fulltid som leder i Velferdstinget, Oslo-studentenes øverste organ. Foto: Lars Myhren Holand
STUDIEPERMISJON: Birgitt Skarstein har tatt permisjon fra statsvitenskapstudiene for å kunne jobbe fulltid som leder i Velferdstinget, Oslo-studentenes øverste organ. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Jeg blir nedringt av folk som vil jeg skal holde foredrag, det er flere henvendelser hver dag. Jeg syns det er flott at jeg kan bruke min egen erfaring positivt og være en inspirator for andre, sier Birkenes.

Foredrag Han har vært rammet av den aggressive krefttypen Ewing sarkom hele tre ganger. Til tross for lav overlevelsessjanse har livet seiret i 1996, 2001 og 2006.

GRIPER DAGEN:  Fredrik Alden Thorsen jobber mer i hagen, og er blitt flinkere til å gripe dagen etter han var med i «Ingen grenser». FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
GRIPER DAGEN: Fredrik Alden Thorsen jobber mer i hagen, og er blitt flinkere til å gripe dagen etter han var med i «Ingen grenser». FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer

Tidligere har Birkenes ønsket å holde foredrag med grunnlag i egne opplevelser. Først etter han ble sett av nærmere 1,4 millioner seere på NRK, har han fått muligheten. Kreftforeningen Innlandet tok kontakt med ham etter tv-suksessen.

- Mange har sett Kenneth gjennom media og på tv, og han står for mye av det vi vil ungdommene skal huske på, nemlig det friske. Det er enklere å få gjennom budskapet med et kjent fjes, og han har nok skapt et håp for mange, sier Mona Østvang, rådgiver i Kreftforeningen. 

TRE FOREDRAG:  Bare denne måneden skal Einar Angelsen holde tre foredrag. Foto: NRK
TRE FOREDRAG: Bare denne måneden skal Einar Angelsen holde tre foredrag. Foto: NRK Vis mer

Birkenes skal være bidragsyter under Kreftforeningens tilbud til unge på Hamar. Foredragene startet opp i midten av mars, og er foreløpig sentrert på Østlandet, men Birkenes har allerede planlagt foredrag i egen regi over store deler av landet.

- Jeg må trappe ned i jobben i Villmarksbutikken fra starten av mai, da blir det bare femti prosent stilling, sier han.

- Slitsomt Henvendelsene kommer fra sykehus og besteforeldre som står midt i en krevende situasjon. Birkenes er glad for å kunne bruke sin erfaring, men innrømmer at oppstyret og at alle vil ha en bit av ham er slitsomt og tærer på.

HOLDER FOREDRAG:   Liv Tone Lind er blitt en etterspurt foredragsholder, og skal blant annet til Hamar om kort tid for å holde foredrag under kjelkejockey-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDER FOREDRAG: Liv Tone Lind er blitt en etterspurt foredragsholder, og skal blant annet til Hamar om kort tid for å holde foredrag under kjelkejockey-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært hektisk, selv om det bare er positive tilbakemeldinger. Jeg er bare et vanlig menneske, som ikke er vant til rampelyset. På jobb er jeg vant til å selge utstyr og snakke med folk, nå selger jeg på en måte min egen kropp. Det å hele tida være på hugget når folk stopper meg på gata er mentalt slitsomt, sier Birkenes.

Derfor har han tatt seg ei uke fri for å ha fullt fokus på kona Marthe og dattera Johanna.

GIKK SKIRENN:  Kari Sangro Olestad  gikk for kort tid siden Inga Låmi, i framtida skal hun holde foredrag. Foto: NRK
GIKK SKIRENN: Kari Sangro Olestad gikk for kort tid siden Inga Låmi, i framtida skal hun holde foredrag. Foto: NRK Vis mer

- Det var nødvendig med litt fri. Det var ganske texas en periode, og jeg måtte puste ut for å prøve å komme tilbake til det gamle og holde fokus. Livet er blitt snudd opp-ned, og det er viktig å ta vare på familien, sier Birkenes.

Studiepermisjon For Birgit Skarstein (22) har det også vært hektisk etter «Ingen Grenser». Hun har tatt permisjon fra statsvitenskapstudiene, for å jobbe fulltid som leder i Velferdstinget. I tillegg sitter hun i integreringsutvalget til Norges idrettsforbund, er styremedlem i foreningen Unge funksjonshemmede og er med i tenketanken Progressiv.

- Fra tid til annen har det vært rimelig travelt. Da programmet gikk på tv fikk jeg veldig mange telefoner, og jeg har nok blitt litt vanskeligere å få tak i, sier Skarstein, som ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe.

BLIR FOREDRAGSHOLDER: Marianne syns det er deilig å være tilbake i den normale hverdagen, og gleder seg til å holde foredrag i tida framover. Foto: NRK
BLIR FOREDRAGSHOLDER: Marianne syns det er deilig å være tilbake i den normale hverdagen, og gleder seg til å holde foredrag i tida framover. Foto: NRK Vis mer

Også hun er blitt en atteraktiv foredragsholder, og skal blant annet snakke under det kommende verdensmesterskapet i kjelkehockey på Hamar.

- Det viktigste for meg er å gjøre en god jobb som studentpolitiker, derfor har jeg satt en del begrensninger på hva jeg vil stille opp på. For meg har det vært viktig å skjerme privatlivet, sier Skarstein.

Likevel syns hun totalopplevelsen har vært positiv, og er glad for at kjendistilværelsen har gitt henne nye muligheter.

- Det viktigste er at jeg har fått en stemme. Det er veldig givende å kunne være et talerør for unge funksjonshemmede, og at jeg kan bidra til å utvide perspektivene for hva en funksjonshemmet kan bidra til, sier Skarstein.