Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Liverpool-stjerne er Oslo-Filharmoniens nye sjefdirigent

Vasily Petrenko (34) etterfølger Jukka-Pekka Saraste fra høsten 2013.

NY SJEFDIRIGENT:  Vasily Petrenko overtar Oslo-Filharmonien i 2013. I Liverpool er han superstjerne etter å ha gjort en «Mariss Jansons»-jobb med byens stolte symfoniorkester. Foto: Mark McNulty/IMG
NY SJEFDIRIGENT: Vasily Petrenko overtar Oslo-Filharmonien i 2013. I Liverpool er han superstjerne etter å ha gjort en «Mariss Jansons»-jobb med byens stolte symfoniorkester. Foto: Mark McNulty/IMG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Det er ekstremt hyggelig at vi har fått den kandidaten som sto øverst på ønskelista vår, sier en begeistret adm. dir. Odd Gullberg i Oslo-Filharmonien om ansettelsen av Royal Liverpool Philharmonic Orchestras suksessmaestro, russiske Vasily Petrenko.

Gullberg fortsetter:

—Det var full tenning da Petrenko gjestet oss i 2009, og den jobben han har gjort med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, der han fortsetter som sjefdirigent iallfall fram til 2015, er formidabel.

Den kan minne om det Mariss Jansons — som han har studert med — gjorde med Oslo-Filharmonien på 80- og 90-tallet og vi er sikre på at han er rett mann for den langsiktige oppgaven med å lede orkesteret opp på neste nivå i den internasjonale konkurransen som vi er en del av.

Fotball
Vasily Petrenko er utdannet i St. Petersburg, der han også har vært sjefdirigent ved Statsakademiets Orkester. I 2006 snappet Royal Liverpool Philharmonic Orchestra den raskt stigende stjernen som første gjestedirigent, og skyndte seg deretter å gjøre ham til sjefdirigent med kontraktforlengelse fram til først 2012, deretter 2015.

Valget var overmåte lykkelig. Petrenko, som er fotballfan og Liverpool FC-tilhenger, har oppnådd en enorm popularitet i byen, der han bor med kone og sønn.

Han er også en skattet operadirigent med suksess i bl a Glyndebourne, og gjestedirigerer jevnlig hos verdens ledende orkestre og operahus.

Plater
Petrenko har de siste åra høstet laurbær også på platefronten. Hans innspillinger av fire Sjostakovitsj-symfonier for Naxos har fått kjempekritikker og flere priser, og innspillingen av Tsjaikovskijs «Manfred-symfoni» fikk Gramophone Award.

Selv har dirigenten, som er utnevnt til «Æres-scouser» av Liverpools borgermester, fått både Gramophone Award som Årets unge artist og Classical Brit Award som Årets mannlige artist.

Oslo-Filharmonien vil ventelig presentere sin kommende sjefdirigent på en pressekonferanse i Oslo fredag. Høsten 2013 er han på plass på dirigentpulten i Oslo Konserthus, i første omgang for fire år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!