Liverpool-stjerne er Oslo-Filharmoniens nye sjefdirigent

Vasily Petrenko (34) etterfølger Jukka-Pekka Saraste fra høsten 2013.

NY SJEFDIRIGENT:  Vasily Petrenko overtar Oslo-Filharmonien i 2013. I Liverpool er han superstjerne etter å ha gjort en «Mariss Jansons»-jobb med byens stolte symfoniorkester. Foto: Mark McNulty/IMG
NY SJEFDIRIGENT: Vasily Petrenko overtar Oslo-Filharmonien i 2013. I Liverpool er han superstjerne etter å ha gjort en «Mariss Jansons»-jobb med byens stolte symfoniorkester. Foto: Mark McNulty/IMGVis mer

—Det er ekstremt hyggelig at vi har fått den kandidaten som sto øverst på ønskelista vår, sier en begeistret adm. dir. Odd Gullberg i Oslo-Filharmonien om ansettelsen av Royal Liverpool Philharmonic Orchestras suksessmaestro, russiske Vasily Petrenko.

Gullberg fortsetter:

—Det var full tenning da Petrenko gjestet oss i 2009, og den jobben han har gjort med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, der han fortsetter som sjefdirigent iallfall fram til 2015, er formidabel.

Den kan minne om det Mariss Jansons — som han har studert med — gjorde med Oslo-Filharmonien på 80- og 90-tallet og vi er sikre på at han er rett mann for den langsiktige oppgaven med å lede orkesteret opp på neste nivå i den internasjonale konkurransen som vi er en del av.

Fotball
Vasily Petrenko er utdannet i St. Petersburg, der han også har vært sjefdirigent ved Statsakademiets Orkester. I 2006 snappet Royal Liverpool Philharmonic Orchestra den raskt stigende stjernen som første gjestedirigent, og skyndte seg deretter å gjøre ham til sjefdirigent med kontraktforlengelse fram til først 2012, deretter 2015.

Valget var overmåte lykkelig. Petrenko, som er fotballfan og Liverpool FC-tilhenger, har oppnådd en enorm popularitet i byen, der han bor med kone og sønn.

Han er også en skattet operadirigent med suksess i bl a Glyndebourne, og gjestedirigerer jevnlig hos verdens ledende orkestre og operahus.

Plater
Petrenko har de siste åra høstet laurbær også på platefronten. Hans innspillinger av fire Sjostakovitsj-symfonier for Naxos har fått kjempekritikker og flere priser, og innspillingen av Tsjaikovskijs «Manfred-symfoni» fikk Gramophone Award.

Selv har dirigenten, som er utnevnt til «Æres-scouser» av Liverpools borgermester, fått både Gramophone Award som Årets unge artist og Classical Brit Award som Årets mannlige artist.

Oslo-Filharmonien vil ventelig presentere sin kommende sjefdirigent på en pressekonferanse i Oslo fredag. Høsten 2013 er han på plass på dirigentpulten i Oslo Konserthus, i første omgang for fire år.