Livet bak lukket dør

Anne Marit Jacobsen fletter et bånd mellom seg og oss i «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg»

DET SKJEVE FORHOLDET: Engstelige Mathea (Anne Marit Jacobsen) har vært helt avhengig av ektemannen. «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» er en klok forestilling om regnskapet hun må gjøre opp etter å ha blitt enke. Foto: LP Lorenz / Nationaltheatret.
DET SKJEVE FORHOLDET: Engstelige Mathea (Anne Marit Jacobsen) har vært helt avhengig av ektemannen. «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» er en klok forestilling om regnskapet hun må gjøre opp etter å ha blitt enke. Foto: LP Lorenz / Nationaltheatret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Anne Marit Jacobsen er en av skuespillerne som klarer å knytte sterke bånd mellom seg og publikum. Det er noe med det åpne, uttrykksfulle ansiktet hennes som, i tillegg til å gestalte rollen, skaper følelsen av at det som skjer, kommer fra et dypt, genuint sted.

Hun ønsket selv å spille hovedrollen som Mathea i dramatiseringen av Kjersti Annesdatter Skomsvolds «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», og skaper en skikkelse som beveger med all sin uvørenhet.

Jacobsen er for det meste alene på amfiscenen, som er omskapt til en gammelmodig leilighet for to: Dobbeltseng, to stoler, to kaffekopper på bordet. Han som delte bord og seng med Mathea, ektemannen Epsilon, er død, og enken aner ikke hvordan hun skal fylle det gapende tomrommet. Hun er isolert og ensom, redd for å leve og for å dø, men også rik på galgenhumor og treffende observasjoner.

Skjevt forhold Etter en stund trer et tankebilde av den unge Epsilon (en fin, oppriktig Nils Golberg Mulvik) inn på scenen. Mens Mathea hengir seg til minnene, får publikum rullet opp en historie om et ømt, men skjevt parforhold: Hun har vært engstelig og avhengig inntil det sykelige, meldt seg ut av det alminnelige sosiale livet og lent seg bare på ham. Han har villet gjøre verden større, både for henne og for seg selv. Hun har nok vært litt utmattende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer