Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livet, det risikable

Reisesesongen står for døra, så hvorfor ikke en aldri så lite drama-komedie om en reisebokforfatter, en profesjonell veiviser som går seg vill i livet sitt, kan vi jo si - som i «Den tilfeldige turist».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten er «Den tilfeldige turist» en av amerikaneren Lawrence Kasdans ufortjent neglisjerte filmer. En ekstra bonus er Geena Davis tidlig i karrieren i storform som dame i hundetrenerbransjen. Den mannlige hovedrollen har William Hurt, som spiller en person kalt Macon Leary.

- Trø meg inkje for nære, kunne vært mottoet for Macon Leary, denne forfatter av reisehåndbøker for folk som egentlig ikke ønsker å reise på annen måte enn å forflytte seg. Vi møter ham ved et veiskille i livet.

Lawrence Kasdans film forteller om isolasjonen og selvtilstrekkelighetens fristelser - og om utsikten til både belønning og nederlag ved å leve og engasjere seg, komme andre forpliktende i møte.

«Den tilfeldige turist» var tredje film Lawrence Kasdan laget med William Hurt (de foregående var «Het puls»/«Body Heat» og «Gjenforeningen»). Macon Leary er gift med Sarah (Kathleen Turner).

Et år er gått siden de mistet sin tolvårige sønn på meningsløst vis, som tilfeldig offer for en ransmanns våpen. Sorgen har trengt den lite umiddelbare Macon enda lenger inn i seg selv, i den grad at Sarah bryter opp fra ekteskapet. Kasdan skildrer også diskrét og treffsikkert en søskenflokk på fire i 30 - 40-åra, hvorav Macon er den ene: Søsknenes miniverden, dens trygghet og ritualer er hva Macon nå foretrekker. Men da har han ikke gjort regning med hundetreneren Muriel! Vi sier ikke mer.