AKTUELL PÅ DVD: The Brothers Bloom
AKTUELL PÅ DVD: The Brothers BloomVis mer

Livet er et spill

«The Brothers Bloom» er både vakker og vittig.

|||DVD: Skal et bedrageri bli vellykket, må svindleren planlegge og tilrettelegge sine forbrytelser til minste detalj. Han ligner på mange måter en dramatiker, som i tillegg til seg selv bruker intetanende mennesker i sine skuespill.

I blant er aktørene få, i andre tilfeller er flere titalls statister involvert. Svindelen følger sitt eget mønster. Forskjellige faser må gjennomføres i riktig rekkefølge. Bedrageren må opprette kontakt med sitt offer, presentere et tilbud, lokke, lure og dobbeltspille inntil fellen klapper igjen. Framdriften må tilrettelegges i minste detalj og sikres best mulig mot uforutsette hendelser.

Ureksemplet er George Roy Hills årgangsfilm «Stikket» (1973), og med den som forbilde er en hel bølge av svindler-fortellinger festet til filmrullene de siste åra.

Vakker og vittig
Rian Johnson, som i 2005 lagde den intelligente noir-varianten «The Brick», skildrer i denne filmen to foreldreløse brødre, som helt fra de er små lærer seg kunsten å lure til seg penger ved å lage effektive plots som de spiller ut i virkelighetens verden.

Men en dag går den ene broren lei av å leve i dette rollespillet; han føler at hans egentlige jeg forsvinner. Han vil legge opp. Men han lokkes med på et siste eventyr, der offeret er en vakker og rik kvinne, i besittelse av en fristende millionarv.

Filmen er både vakker og vittig; et sorgmuntert eventyr, fylt med slapstick og en form for tidløs nostalgi. Litt smårot i handlingsgangen kunne vært luket ut, men det forhindrer ikke at dette er et sjarmerende og velspilt lite kammerspill.

Også DVD-aktuelle denne uka:

Psykisk skadd fjellklatrer går amok.

Et paranoid opplegg.

Hektisk kappløp med døden.

Andre aktuelle titiler: «Duplicity», «Bruder i krig», «Faith Like Potatoes», «Hunger», «Lett på tråden», «Partition», «Take», «The Uninvited».