Livet er et spill

«The Brothers Bloom» er både vakker og vittig.

AKTUELL PÅ DVD: The Brothers Bloom
AKTUELL PÅ DVD: The Brothers Bloom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DVD: Skal et bedrageri bli vellykket, må svindleren planlegge og tilrettelegge sine forbrytelser til minste detalj. Han ligner på mange måter en dramatiker, som i tillegg til seg selv bruker intetanende mennesker i sine skuespill.

I blant er aktørene få, i andre tilfeller er flere titalls statister involvert. Svindelen følger sitt eget mønster. Forskjellige faser må gjennomføres i riktig rekkefølge. Bedrageren må opprette kontakt med sitt offer, presentere et tilbud, lokke, lure og dobbeltspille inntil fellen klapper igjen. Framdriften må tilrettelegges i minste detalj og sikres best mulig mot uforutsette hendelser.

Ureksemplet er George Roy Hills årgangsfilm «Stikket» (1973), og med den som forbilde er en hel bølge av svindler-fortellinger festet til filmrullene de siste åra.

Vakker og vittig
Rian Johnson, som i 2005 lagde den intelligente noir-varianten «The Brick», skildrer i denne filmen to foreldreløse brødre, som helt fra de er små lærer seg kunsten å lure til seg penger ved å lage effektive plots som de spiller ut i virkelighetens verden.

Men en dag går den ene broren lei av å leve i dette rollespillet; han føler at hans egentlige jeg forsvinner. Han vil legge opp. Men han lokkes med på et siste eventyr, der offeret er en vakker og rik kvinne, i besittelse av en fristende millionarv.

Filmen er både vakker og vittig; et sorgmuntert eventyr, fylt med slapstick og en form for tidløs nostalgi. Litt smårot i handlingsgangen kunne vært luket ut, men det forhindrer ikke at dette er et sjarmerende og velspilt lite kammerspill.

Også DVD-aktuelle denne uka:

Psykisk skadd fjellklatrer går amok.

Et paranoid opplegg.

Hektisk kappløp med døden.

Andre aktuelle titiler: «Duplicity», «Bruder i krig», «Faith Like Potatoes», «Hunger», «Lett på tråden», «Partition», «Take», «The Uninvited».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer