Livet etter Frp

Det er fascinerende hvor opphengt media er av Listhaug, mener Erna Solberg. Synes hun det er like rart at Høyre-folk henger seg på?

Kommentar

Det har vært uka for halvtårsoppsummeringer i politikken. Med forhandlingene om statsbudsjettet som trakk ut i det lengste, føles det som oppsummeringene har vart i snart en måned. Konklusjonene er kjente: spennet fra KrF og Venstre via Høyre og ut til ytterste vingetipp i Frp er et problem for Erna Solberg.

Men hva hvis konstruksjonen viser begynnende tegn til svikt allerede på midten, i Høyre?

Sylvi Listhaugs kombinerte NOAS-spark og innsamlingsaksjon for den kristne organisasjonen Åpne Dører har skapt rabalder denne uka. Et Høyre-medlem skrev innlegg i Aftenposten torsdag med beskjed om at han nå meldte seg ut. Å se den vennlige Høyre-liberaleren Fabian Stang smilende ved siden av Listhaug i hennes Facebook-video, ble dråpen som fikk det til å renne over. Det ble den mest delte kronikken i Norge den dagen. Det tåler nok Høyre.

Litt verre er det at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) seinere på kvelden sendte ut denne twitter-meldingen: «For min del, som kristen men først og fremst menneske, skal jeg gi julegave til noen som hjelper lidende mennesker uavhengig av religion.»

Livet etter Frp

Erna Solberg og Høyre er avhengige av Frp for å kunne stable et regjeringsprosjekt på beina. Dermed blir det hennes oppgave i livet å sørge for å tone ned og avdramatisere uenigheter og konflikter mellom de to partiene.

Det har gått ganske bra. Solberg har til og med gjort det med en forbausende iver, litt som hos en mor som skjeller ut de som klager over hennes rampete barn. Rett etter valgseieren i 2013 satte hun SVs Heikki Holmås på plass. Han var «en liten friskus» som burde unnskylde seg for å ha twitret at «det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene.»

Sylvi Listhaug har gitt Heikki Holmås rett. Som asyl- og integreringsminister har hun beviselig klart å fylle rollen som internasjonalt kjent populist. Politikken og retorikken hennes har blitt oppslag i utlandet.

Listhaugs opptreden har tæret på samarbeidet med Venstre og KrF. I vår avviste Venstre alle 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken, og flere sentrale Venstre-politikere utfordret Erna Solberg fra Stortingets talerstol på om hun stiller seg bak Listhaugs retorikk. Fryktet også Solberg for sine barns framtid? At KrF ikke vil gå til valg neste høst med Frp som mulig regjeringspartner, skyldes nok i stor grad Listhaug.

En politiker som Sylvi Listhaug sørger for at det jevnlig kommer utspill som provoserer. Hun får massiv motbør og oppmerksomhet, men mobiliserer sterk støtte for en politikk hun kjemper for. Det styrker Frp, men gir slitasje - naturligvis også i Høyre.

Åpne Dører-aksjonen er andre innsamling Frp starter som respons på NOAS freidige innsamlingsaksjon i Listhaugs navn. Hvor mange slike skal partiet starte for å hevne seg på NOAS? For de aller fleste Høyre-politikere er slik oppførsel totalt fjern. Erna Solberg er bare kokett når hun later som om hun blir overrasket og fascinert over medieoppmerksomheten Listhaug skaper.

Det er lett å gjennomskue, for statsministeren forsvarer bare at Listhaug arrangerer en innsamlingsaksjon - ikke at hun tværer ut konflikten med NOAS og karakteriserer dem som byråkrater som samler inn penger til seg selv. Det finnes ikke en eneste Høyre-topp som offentlig vil forsvare den type omtale av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), en viktig aktør for å ivareta rettssikkerheten for en utsatt gruppe i samfunnet.

Strenge-Erna hever stemmen overfor pressen, men får et delikat problem når klima og miljøministeren fra hennes eget parti også reagerer. Hvem skal hun irettesette internt - Listhaug eller Helgesen? Det kan jo også hende Høyre-folk liker at Helgesen lufter frustrasjonen.

I tillegg til asylpolitikken, må Solberg håndtere en sterkt voksende EØS-motstand i Frp som frontes av Per Sandberg, partiets nestleder. Jens Stoltenberg truet sine regjeringskolleger i Sp og SV med brudd straks det gikk rykter om det samme. I klimapolitikken har de fått Carl I. Hagen tilbake i fanget, nå som klimaskeptisk løshund. Da Solberg fikk spørsmål på pressekonferansen denne uka om DAB-motstanden i Frps stortingsgruppe, var hun tydelig oppgitt. En liten sak i det store bildet, hun kunne koste på seg å himle med øynene.

Strategene i Høyre må ha begynt å tenke på hvordan livet uten Frp vil være. Et eller annet sted går vel grensa.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.