Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livet etter Mona Lisa

CANNES-FESTIVALEN: Til et bakteppe av Mona Lisa-bilder, mer i Andy Warhols formspråk enn i Leonardo da Vincis, åpnet den 59. filmfestivalen i Cannes i går. Mona Lisa med runde briller, Mona Lisa med katteansikt, Mona Lisa med matroslue, alt i kjempeformat på plakater i festivalpalasset på Croisetten i den uunngåelige hensikt å sjøsette åpningsfilmen, Ron Howards «Da Vinci-koden». Deretter kan alvoret, eller moroa, begynne.

ÅPNINGSFILMEN deltar ikke i noen av konkurranseprogrammene. Der finner man som regel filmer med noe lavere budsjett og muligens høyere ambisjonsnivå, rent kunstnerisk. Til å bedømme dette nedsettes hvert år en jury med et tonn av prestisje i ballasten. De fleste som blir «kallet» tilhører Cannes-familien, som det uttrykkes her. De har vært representert, kanskje vunnet priser, på tidligere Cannes-festivaler.

ÅRETS JURYFORMANN for hovedkonkurransen er den kinesiske kultregissøren Wong Kar-wai. Alle de tre siste filmene hans har konkurrert i Cannes; «Happy Together» i 1997, «In the Mood for Love» i 2000 og «2046» i 2004. Ironisk nok leder Wong juryen i et år der bare én asiatisk film er med i hovedkonkurransen, kinesiske Lou Yes «Summer Palace». Både Japan og Sør-Korea er merkelig fraværende i år. Überkule Wong Kar-wai har laget enkle regler for juryen sin: Alle må gå med mørke solbriller, og røyking er tillatt på jurymøtene.

HAN HAR EN FARGERIK flokk rundt seg. Jurymedlemmer av året er regissørene Patrice Leconte fra Frankrike, Lucrecia Martel fra Argentina, Elia Suleiman fra Palestina og Tim Roth fra Storbritannia. Skuespillerne i juryen er amerikanske Samuel L. Jackson, britiske Helena Bonham Carter, kinesiske Zhang Ziyi og italienske Monica Bellucci. Her er det med andre ord kompetanse i alt fra «Star Wars»-filmer til barnefilmer og kampsportfilmer. Wong Kar-wai er den første kinesiske juryformannen i Cannes. Han er beæret over oppdraget, og betrakter det som en anerkjennelse av kinesisk film generelt. Alt er en glede, bortsett fra å måtte holde juryens hovedtale, bedyres bak mørke solbriller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling