Livet etter «Ringenes herre»

Barnestjernen Elijah Wood (23) gjorde kjempesuksess som hobbiten Frodo i «Ringenes herre». Nå vil han vise verden at han har mer å by på som skuespiller.

LONDON (Dagbladet): Det er vanskelig å følge opp en suksess, og mange forbinder nok Elijah Wood med rollefiguren Frodo i suksesstrilogien «Ringenes herre». Tilbudene har imidlertid stått i kø for unggutten, som debuterte på kinolerretet som åtteåring.

-  Jeg vil ikke bli husket hele livet for bare én rolle. Etter en suksess som «Ringenes herre» må man komme videre. Det viktige for meg er å finne roller som gjør at folk ser på meg med nye øyne, sier Elijah Wood til Dagbladet.

Spiller fotballpøbel

Da Dagbladet møter ham, er han akkurat ferdig med innspillingen av filmen «Hooligans» i London. Der spiller han journaliststudenten Matt, som blir en del av et voldelig supportermiljø rundt fotballklubben West Ham. En rolle som byr på mange nye utfordringer.

-  Jeg spiller en rotløs gutt som flytter fra USA til England for å besøke sin søster. Gjennom søsterens ektemann kommer han i kontakt med dette miljøet. Han faller inn i deres verden, som dreier seg om vold, fotball og brorskap. I begynnelsen er han der for vennskapet, men etter hvert blir han mer og mer fascinert av vold, sier Wood, som måtte ha tre ukers intensiv slåsstrening før innspillingen.

Filmen «Hooligans» har premiere først neste år. Inntil videre må norske fans vente på Elijah i «Eternal Sunshine», som har norsk premiere i august. Filmen, der Wood spiller sammen med Jim Carrey og Kate Winslet, har fått god kritikk i Storbritannia.

-  Det var godt å få positive tilbakemeldinger. Fallhøyden etter «Ringenes herre» er stor. Jeg følte at «Eternal Sunshine» var en riktig film å begynne med, sier Wood.

Huskes som Frodo

Knapt noen film har fått en større fanskare enn «Ringenes herre», og utenfor filmstudioet i Vest-London står autografjegerne daglig og venter på Elijah Wood.

-  Når man har vært en del av noe som ble så stort, blir en gjenkjent overalt. Det er ikke til å unngå, men jeg ser det ikke som noe problem. Jeg har hatt det fint i London, men jeg har ikke helt hatt tid til å se meg rundt, sier amerikaneren, som selv var basketballfan under oppveksten i Iowa.

Han kjente ikke så godt til engelsk fotball før han reiste over, men under forberedelsene til filmen «Hooligans» var han flere ganger på Upton Park for å se West Ham i aksjon. Ikke minst var det nyttig å stå sammen med fotballfansen. Det ble også gjort opptak under en hjemmekamp.

-  Jeg kjente fotball som idrett, men jeg hadde ikke noe kunnskap om hvor viktig fotball er for mange mennesker i dette landet. Følelsene er veldig sterke. Det er fortsatt noe vold i supportermiljøene, og det er jo det denne filmen handler om. Ikke minst årsakene, sier Wood.

Også under innspillingen har ekte fotballpøbler vært statister og rådgivere. Noe som har gitt Wood innsikt i hvorfor mange tiltrekkes av dette miljøet.

Nye prosjekter

Etter at trilogien ble avsluttet med elleve Oscarer, har menneskene bak «Ringenes herre» gått hver til sitt. Vennskapet vil likevel være der for framtida.

-  Vi har fortsatt mye kontakt. Vi har opplevd noe sammen som ble så stort at det alltid vil være en del av oss. Nå planlegger vi en nyttårstur, det er forresten noe vi har gjort nesten hvert år siden den første filmen. Kanskje blir det Hawaii i år, sier Wood.

-  Hvordan vil du bygge din videre karriere?

-  Min ønske som skuespiller er alltid å finne nye roller som er annerledes enn den siste jeg gjorde. Det er en utfordring for meg selv, samtidig som det forandrer publikums syn på meg. Etter å ha vært en del av «Ringenes herre», der jeg spilte en veldig spesiell rolle, var det helt nødvendig å gjøre noe veldig annerledes.

-  Hva er ditt neste prosjekt?

-  Først og fremst skal jeg ha vel en måned fri. Til sommeren reiser jeg til Praha for å spille i filmen «Everything Is Illuminated», basert på Jonathan Safran Foers roman. Det gleder jeg meg virkelig til.

Lærte å slåss

Den største utfordringen for Wood under innspillingen av «Hooligans» har vært de mange voldsscenene. Som skuespiller har han måttet lære seg å slåss. Samtidig har han tenkt nøye igjennom hva slags bilde filmen tegner av voldsbruk.

-  Det er en tynn linje mellom det å vise ekte og hard vold og det å glamorisere noe som er veldig galt. Ingen i denne prosjektgruppa ønsker å tegne et veldig positivt bilde av vold. Budskapet er hva dette miljøet kan gjøre med deg som menneske. For å synliggjøre dette må man også vise den rusen disse menneskene får av å være voldelige, men det er ikke dermed sagt at vi mener at det er positivt, sier Elijah Wood.

FOTBALLPØBEL: Elijah Wood er akkurat ferdig med innspillingen av filmen «Hooligans» i London. Her er han (i midten foran) i en scene fra filmen. Regissør Lexi Alexander beskrives som et stort talent. Hun håndplukket Wood til hovedrollen.