Livet går videre

Mitt liv er for alltid forandret. Det lar seg ikke skjule, men jeg nekter å se mitt liv som ødelagt. Jeg nekter å gi en mann som Anders Behring Breivik slik makt over meg. Jeg kjemper videre.

NY TYNGDE: Mange liv kommer til å gå videre, til å utfolde seg, men nå med en ny tyngde. Tyngden av det å ha sett det vi har sett, hørt det vi har hørt og opplevd det vi opplevde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
NY TYNGDE: Mange liv kommer til å gå videre, til å utfolde seg, men nå med en ny tyngde. Tyngden av det å ha sett det vi har sett, hørt det vi har hørt og opplevd det vi opplevde. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken er kun et par uker unna. Det er påskeferie nå som dette skrives, og selv om krimbøkene ligger på nattbordet føles rettslokalene fortsatt milevis unna min virkelighet, selv om jeg i større og større grad har inntatt dem det siste året. Det er langt fra hyttekos, sjokolade og appelsiner til den virkeligheten som venter når jeg kommer ned igjen fra påskefjellet. Jeg vet det, men jeg lar det ikke ødelegge meg.

Jeg leste i dag et av de mest skremmende sitatene om 22 juli. En person sa at Anders Behring Breivik har ødelagt hans liv. For mange kan det se ut til å være et faktum. Selv nekter jeg å la det skje. Mitt liv er for alltid forandret. Det lar seg ikke skjule, men jeg nekter å se mitt liv som ødelagt. Jeg nekter å gi en mann som Anders Behring Breivik slik makt over meg. Jeg kjemper videre.

Folk har spurt meg hvordan jeg forbereder meg på rettssaken. Det er en ting det er vanskelig å svare på. Jeg vet ikke om det finnes noen måte å forberede seg på det vi kommer til å se. Det vi kommer til å møte og høre i rettens lokaler og gjennom andre kanaler fremover. Jeg har hele tiden svart at jeg tror den beste måten å forberede seg på er ved å være forberedt på ting jeg ikke er forberedt på kan skje. Men det aller viktigste for meg er å huske tre ting, og å holde fokus der. For det første skal jeg ikke la denne saken ødelegge meg. Jeg skal forbli den samme, beholde mine prinsipper og kjempe for det jeg tror på. Jeg har folk rundt meg som hjelper meg med dette. Det er ikke alltid like lett, og det er godt å få den støtten man trenger. For det andre er jeg hver dag fri til å gå ut av rettslokalene. Jeg er fri, jeg kan gå hvor jeg vil, si hva jeg vil og gjøre hva jeg vil. Anders Behring Breivik vender tilbake til sitt fengsel. Det tredje, og det jeg synes er viktigst er å se fremover. Se på tiden som kommer etter rettssaken. På våre liv. Liv som så vidt har begynt og som er i ferd med å utfolde seg foran oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer