- Livet har sin egen agenda og valser over deg

Derfor må Woody Allen (79) distrahere seg selv med å lage film.

TILBAKE I CANNES: Woody Allen presenterte sin nyeste film «Irrational Man» i Cannes i dag. I filmen, som har Emma Stone og Joaquin Phoenix i hovedrollene, vender Allen tilbake til noen av sine gjennomgangstemaer: Mord, filosofi, livets meningsløhet, og valget mellom to potensielle kjærester. Foto: Scanpix.
TILBAKE I CANNES: Woody Allen presenterte sin nyeste film «Irrational Man» i Cannes i dag. I filmen, som har Emma Stone og Joaquin Phoenix i hovedrollene, vender Allen tilbake til noen av sine gjennomgangstemaer: Mord, filosofi, livets meningsløhet, og valget mellom to potensielle kjærester. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CANNES (Dagbladet): - Alle kunstverk handler om en slags moralsk krise, og nesten alltid foregår den mellom menn og kvinner, sier Woody Allen.

Filmskaperen er tilbake på Filmfestivalen i Cannes, som han har gjestet mange ganger, for å presentere sin nyeste film for verden. «Irrational Man» er, som mange Allen-filmer, en dramakomedie med filosofiske undertoner. Det inngår et mord, og et bedrag, og et forsøk på å velge én av flere forskjellige romantiske kandidater.

Død og utroskap - Det foregår ikke mer av dette i dag enn før, sier Allen.

- Slik har verden alltid vært. Det er jo derfor du går på kino eller plukke opp en bok, det er for å følge med på folk som dreper hverandre, menn som er utro mot konene sine, kvinner som har affærer. Det er slik verden er og alltid har vært. Dette er hva det handler om, fra de greske tragediene via Shakespeare til i dag. Det er dette stoffet som antenner all dramatikk.

I «Irrational Man», som har Emma Stone og Joaquin Phoenix i hovedrollene, vender Allen tilbake til en av sine gjennomgangsskikkelser: En belest, nedstemt mann som strever med livets meningsløshet. Selv takler han følelsen av eksistensens tomhet ved å være manisk aktiv som filmskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.