KOMMENTARER

Coronaviruset:

Livet i alarm­tilstand

Å leve i Spania mens coronaviruset herjer, er å se landet, Europa og verden endre seg for å aldri kunne bli som før igjen, skriver Einar Hagvaag.

SKANDALE: Militære enheter er satt inn for å desinfisere alders- og sjukehjem. De har flere steder, særlig i private institusjoner, funnet forlatte eller til og med døde i sine senger. Foto: REUTERS/Susana Vera
SKANDALE: Militære enheter er satt inn for å desinfisere alders- og sjukehjem. De har flere steder, særlig i private institusjoner, funnet forlatte eller til og med døde i sine senger. Foto: REUTERS/Susana Vera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Nei, det blir ingen påskeprosesjoner i Spania i år; det må være første gang på mange hundre år, til og med under Borgerkrigen (1936–1939) foregikk det der det var mulig. Palmesøndag var det messe bare i fjernsyn og på internett. Ingen bar tunge helgener av tre rundt i gatene mens folk viftet med greiner.

Vi hører ikke la saeta, «sangen til det andalusiske folket, / som hver eneste vår / går rundt og ber om stiger / for å klatre opp på korset» «for å fjerne naglene / på Jesus nasareeren», som det heter hos dikteren Antonio Machado. Nei, gatene er tause og folketomme, unntatt når folk går ut for å kjøpe mat eller medisiner. Og så går vi ut på balkongene hver kveld klokka 20 for å klappe for heltene i helsevesenet, politiet, i supermarkedene, bakeriene og andre i livsviktig arbeid, mens politi og sivilforsvar tar imot takken med fulle sirener fra biler nede i gata.

Det har vært utrolig å se hvor disiplinerte spanjolene har vært fra statsminister Pedro Sánchez innførte alarmtilstand 14. mars i 15 dager og dermed stengte folk inne. Så ble krisetiltakene skjerpet og forlenget til over påske, og nå blir tiltakene litt mildere og forlenget til 26. april.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer