Livet i Andeby

Litt for satirisk satire over anorektiker Mikke og en evig spisende Donald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Satire er en vanskelig sjanger. Mer enn noe annet må den treffe akkurat riktig frekvens for å fungere – med en viss realisme som gjør at vi er med på plottet.

Humor er da også ofte en blanding av det helt pinlige og det helt treffsikre. Svenske Lena Anderssons «Duck City» befinner seg sånn midt på treet.

Andersson ble kåret til fjorårets spaltist i Sverige, kjent for sine selvutleverende tekster.

Stormangrep på USA

Hennes tredje bok, den første oversatt til norsk, er et satirisk stormangrep på et skrekksamfunn til forveksling likt USA, bygd på det universet tegneren Carl Barks lagde for Walt Disneys tegneserieundustri. Innbyggerne i Duck City lever kun av frityrstekt mat, enorme sukkermengder og mel som bare gjør deg mer sulten. 92 prosent av befolkningen over 12 år har diabetes. Lønn får de i form av insulin. Pornoshow består av ekstremt fete kvinner som eter og eter, mens innbyggerne selv bare tenker mat og mer mat.

Forutsett at du kjenner Donald Duck, som jo de fleste nordmenn gjør, har Andersson noen veldig morsomme grep. Hovedpersonen heter nettopp Donald D., en hundre og femti kilos klumset and som er forelsket i den hyperintelligente feministen Dolly. Hun er like tykk, og gjør alltid litt narr av Donald.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer