Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Livet i en redaksjon

I dag har filmen «Sprengeren» (anmeldt på denne sida), bygd på Liza Marklunds suksessroman, norsk kinopremiere, først og fremst en inngående og troverdig fortelling om miljøet i ei moderne løssalgsavis. Det er ikke første gang pressen er skildret på lerretet. Her er ti filmer som på forskjellig vis skildrer avisenes mangfoldige indre liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. «Citizen Kane» (1941)

Orson Welles' sensasjonelle debutfilm om en skruppelløs aviskonge, bygd på historien om den mektige William Randolph Hearst, som brukte sin makt til å boikotte filmen. Ofte omtalt som verdens beste film.

2. «Deadline - USA» (1952)

Humphrey Bogart som hardtslående redaktør i kamp med en rå gangster. Tett noir fra et mildt sagt brutalt

miljø.

3. «Stopp pressen» (1974)

Avdelingen for svart humor. Billy Wilder har lagd en klassisk komedie (tidligere filmet i 1931), der Walter Matthau som redaktør og Jack Lemmon som reporter boltrer seg i løssalgskynisme.

4. «Katharina Blums tapte ære» (1975)

Over til alvoret: Basert på en roman av Heinrich Böll forteller denne filmen den tragiske historien om en kvinne som på falskt grunnlag mases i fillebiter av tabloidpressen. Rått og brutalt.

5. «Alle presidentens menn» (1976)

Det er betydelig mer velfortjent når den amerikanske presidenten blir sirklet inn av Washington Post-reporterne i denne filmen. Klassiker om grundig og historisk betydningsfullt journalistisk håndverk.

6. «Absence of Malice» (1981)

Nok en historie om hvor galt det kan gå når et enkeltindivid males gjennom løssalgets kvern. Her er Sally Field pågående Miami-reporter og Paul Newman offeret. Presseetikk i drama-format.

7. «Reds» (1981)

Langt og fargesterkt drama med Warren Beatty både bak kameraet og i hovedrollen som den legendariske reporteren John Reed, radikaleren som dekket revolusjoner fra Russland til Mexico.

8. «Brennpunkt Djakarta» (1982)

Australsk utenrikskorrespondent (Mel Gibson) ramler midt oppi et Indonesia i unntakstilstand anno 1965. Glimrende regi av Peter Weir.

9. «Fear and Loathing in Las Vegas» (1998)

Mot alle odds: Vellykket portrett av gonzo-reporteren Hunter S. Thompson (Johnny Depp) og hans klassiske skildring av en vanvittig ekspedisjon til Las Vegas. Regi: Terry «Monty Python» Gilliam.

10. «Forbrytelsen» (1999)

Clint Eastwood (også regissør) i rollen som den antatt avdankede veteranen som ruller opp en historie om et justismord. Sterke møter mellom Eastwood og hans redaktør, James Woods. Utbrent? Ikke Clintern.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!